Popis bumbara

U popisu insekata širom zemlje, volonteri su posebno posmatrali bumbare. Samo u avgustu primijećeno je više od 250 poljskih bumbara, koji su sletjeli na prvo mjesto – ispred zemnih i kamenih bumbara. Ovo se saznaje iz liste za ljetnu kampanju za insekte,  koju su napravili Unija za zaštitu prirode (Nabu) i Bavarska državna zajednica za zaštitu ptica u Njemaökoj.

Tokom ovog popisa Nabu se precizno fokusirao i postavio ključno pitanje: Možete li razlikovati bumbare po stražnjici? Mala lisica je bila četvrta – prema Nabuu, ispred predstavnika noćnih leptira koji su viđeni ove godine.

 U akciji je učestvovalo ukupno je učestvovalo više od 18.000 ljudi u dvije kampanje, u junu i avgustu. Na kraju su bile notirane i sve male životinje u vrtu, šumi ili pored vode u radijusu od deset metara. Tačna analiza podataka će se obaviti na jesen.

Kampanja je namijenjena promovisanju znanja o insektima i njihovoj zaštiti.

Više o temi:

Bumbari (lat. Bombini), su insekti opnokrilci iz porodice pčela (Apidae). Karakterističan predstavnik je zemni bumbar zemni (Bombus Terrestris).

Bumbari, kao i pčele žive u zajednicama. Postoji oko dvije stotine vrsta bumbara. Mjesto osnivanja gnijezda zavisi od vrste bumbara.

Koloniju u proljeće osniva oplođena kraljica, koja se probudila iz zimskog sna. Kraljica prvo liježe jaja, iz kojih se izlijegu radilice, koje se potom brinu za kraljicu i koloniju. Veličina kolonije može dostići promjer od 120 mm, otprilike veličine jedne jabuke.

Na kraju ljeta, kraljice liježu neoplođena jaja, iz kojih se razviju trutovi. Trutovi su karakteristični po tome što nemaju žalca. Oni opraše novo izlegle kraljice. Trutovi su potpuno nezavisni o samoj koloniji, oni žive sami.

Za razliku od pčela, kod bumbara novooplođene kraljice ne odlaze već ostaju u matičnom gnijezdu i pomažu održavanju istoga. Odlaze tek kada se temperature spuste i započinju svoj zimski san, tzv. hibernaciju.

Prve jače hladnoće ubijaju staru kraljicu, sve radilice i nezavisne trutove.

Sljedeće proljeće započinje novi životni ciklus.

Bumbari su jedini insekti koji mogu regulisati svoju vlastitu temperaturu.

Bumbari su najbolji prirodni oprašivači u zatvorenim staklenicima.

(welt)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)