Uragan “Ian” hara Floridom, milioni stanovnika bez struje

Uragan “Ian” sručio se u srijedu na američku saveznu državu Floridu praćen silovitim vjetrom i obilnim padavinama koje su prouzrokovale katastrofalne poplave i nestanak struje širom te države, javlja CNN.

U blizini putanje uragana, blizu ostrva Keys, u nevremenu je potonuo brod s migrantima, a obalna straža još traga za 20 ljudi, pošto je troje spasila, a četvoro je uspjelo doplivati do obale.

“Ian” je praćen vjetrom, koji je puhao 185 km/h i stigao je do kopna na obali Cayo Coste, na jugozapadu Floride u 15,05 sati po lokalnom vremenu, navodi američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

“Uragan je prouzrokovao katastrofalne poplave”.objavila je ta ustanova.

“Ian” koji je označen kao 4. od 5 kategorija na Saffir-Simpsonovoj skali, sada je oslabio u uragan 3. kategorije, ali i dalje ima razornu moć, navodi isti izvor.

Oko dva miliona domova na Floridi bila su u srijedu naveče bez struje, većinom u blizini putanje uragana, objavio je NBC.

Tako je Punta Gorda, jedan od najsnažnije pogođenih gradova, utonuo u mrak. Tokom noći je tek poneka zgrada opremljena generatorima bila osvijetljena, čuli su se snažni zvuci vjetra i pljuštanje kiše.

Nekoliko sati ranije, grad je doživio kratak predah kada se našao u centru uragana. Ali udari vjetra i kiša vratili su se još žešći, rušeći saobraćajne znakove, odnoseći dijelove krovova i lomeći grane drveća.

(Fena)