Umjereno do pretežno oblačno vrijeme

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana i kiša.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 5 stepena, Drvar 11, Sokolac 12, Banja Luka, Ivan-sedlo, Jajce, Sanski Most, Srebrenica i Zenica 13, Gradačac, Prijedor, Sarajevo, Tuzla i Zvornik 14, Bihać 15, Livno 16, Bugojno i Grude 17, Mostar i Trebinje 19, Neum 22 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, sa lokalnim pljuskovima u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren jugozapadnog smjera, a u Hercegovini i na planinama na momente i pojačan.

Najviša dnevna temperatura od 16 do 23, na jugu do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Opšta slika će većim dijelom dana biti ljepša u centralnim i istočnim dijelovima zemlje, dok bi u Hercegovini i na zapadu, povremeno izraženija nestabilnost mogla remetiti ugođaj i usloviti manje poteškoće hroničnim bolesnicima i meteoropatama.

Poželjno je ne pretjerivati sa odijevanjem, obzirom da će preovladavati strujanje toplijeg vazduha.

Takođe, nije preporučljivo izlagati se jačim fizičkim aktivnostima.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

Zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila na petlji Butile, isključni krak prema Briješću iz pravca Vogošće, saobraća se usporeno.

U većem dijelu naše zemlje saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uvjetima na putu.

Na magistralnom putu Tarčin-Bradina zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na vozne trake novoizgrađene poddionice autoputa Tarčin-Ivan u oba smjera, bez naplate cestarine od Vlakova do Bradine. Molimo vozače da budu oprezni, posebno prilikom prolaska kroz naplatne kućice.

U toku su deminerski radovi na magistralnom putu Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arizona“). Radnim danima u vremenu od 08,30 do 16 sati na snazi su polusatna obustavljanja saobraćaja, uz 15.minutna propuštanja vozila. Za vrijeme obustavljanja, u funkciji je i alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug (vijadukt Klopačke stijene, oba smjera), kao i na magistralnim putevima Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač-Dubovsko), Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)