Nikšić: Građani izabrali dva člana Predsjedništva BiH koja nisu iz etnonacionalne stranke

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je večeras da je kandidat ujedinjene opozicije Denis Bećirović, prema do sada prebrojanim glasovima, osvojio 60,48 posto ili 193.484 glasa, dok je njegov protivukandidat Bakir Izetbegović osvojio 36,10 ili 115.503 glasa.

“BiH je prvi put nakon rata dobila člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, koji ne dolazi iz etnonacionalne stranke. Čestitam i Željku Komšiću kao novom-starom članu Predsjedništva BiH. Građani su izabrali dva člana koja nisu iz etnonacionalne stranke”, rekao je Nikšić.

Očekuje da rezultat Bećirovića prati rezultat i SDP-a BiH, te političkih partnera koji su podržali Bećirovićevu kandidaturu.

“Ovo je prvi korak gdje preuzimamo odgovornost da mijenjamo stanje i sistem u BiH. Zadatak Bećirovića, kao člana Predsjedništva BiH, je da radi na EU integracijama i NATO putu BiH. Nama predstoji da preuzmemo svoj dio odgovornosti i pobjedu proglasimo onda kada počnemo realizovati svoj program, a to podrazumijeva bolja radna mjesta i sistem obrazovanja, kao i veće penzije i borbu protiv korupcije i kriminala”, istakao je Nikšić.

Zahvalio je svim građanima koji su iskoristili svoje demokratsko pravo i izašli na izbore, te smatra da je odziv birača veći nego što Centralna izborna komisija BiH prikazuje.

Podvukao je da je telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom, ali da nije vidio detalje njegove odluke, koju je donio večeras. 

“Detalje još detalje nisam vidio, a podržavam i razumijem njegovu ideju i želju da se nikada u Federaciji ne desi ono što sada imamo da se ne može konstituisati vlast, odnosno da je namjera njegovih izmjena u pravcu deblokiranja formiranja vlasti u Federaciji BiH. Kad budem znao više detalja, onda ću i više komentarisati”, poručio je Nikšić na večerašnjoj press konfereciji SDP-a BiH.

(Fena)