Odziv birača do 11 sati 14 posto, jedno biračko mjesto još nije otvoreno

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović je na pres-konferenciji kazao da, nažalost, jedno biračko mjesto, Hozići 007B051, u opštini Novi Grad u Republici Srpskoj, na kojem je registrovano da glasa 465 birača, još nije otvoreno za glasanje.

Arnautović je kazao da konkretnu pisanu informaciju od Gradske izborne komisije Novi Grad nisu još uvijek dobili, jer su i oni na terenu.

“Ono što smo saznali u telefonskom razgovoru  s predsjednikom  Gradske izborne komisije jeste da je na navedenom biračkom mjestu tokom provjere glasačkih listića prije planiranog otvaranja biračkog mjesta konstatirano da je već obilježeno po 50 glasačkih  listića za sve nivoe vlasti koji se biraju”, pojasnio je Arnautović.

Po njegovim riječima, u ovaj problem su se uključile strukture policije i tužilaštva i to biračko mjesto još nije otvoreno.   

“CIK BiH će, u skladu sa članom 14 tačka 2 Izbornog zakona BiH vjerovatno donijeti odluku o odgađanju izbora na tom biračkom mjestu, o čemu će javnost biti na vrijeme informisana”, naveo je Arnautović.

Podsjetio je da su ukupno formirano 5.903 biračka mjesta – 5.418 redovnih biračkih mjesta; sedam biračkih mjesta u odsustvu ili lično (radi se o raseljenim licima unutar BiH); 105 biračkih mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima; 352 mobilna tima te 21 biračko mjesto u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u 15 država.  

Kazao je da pojedina biračka mjesta u BiH nisu otvorena tačno u 7.00 sati, a razlozi su uobičajeni kao i na ranije održanim izborima – nisu na vrijeme izvršene pripreme za otvaranje biračkog mjesta, nedolazak ili kašnjenje članova biračkog odbora i tome slično. 

Dodao je da je na 12 biračkih mjesta došlo do značajnijeg kašnjenja u otvaranju i to u Bihaću jedno, u Banjoj Luci četiri, Lukavcu jedno, Srebreniku jedno biračko mjesto, Zvorniku jedno biračko mjesto, u Zenici dva, potom u Ilijašu i u Goraždu po jedno biračko mjesto.

Govoreći o odzivu birača na redovnim biračkim mjestima, Arnautović je konstatirao da je odziv do 11 sati 14 posto i da je ukupno na biračka mjesta izašlo 459.989 birača.  

Po njegovim riječima, to je za tri procenta više u odnosu na isto vrijeme kako je bilo na izborima 2018. godine.

“Tada smo imali izlaznost u ovo vrijeme 11, 41 posto. Ovaj procenat je još veći ako se ima u vidu da nam još uvijek nisu dostavili u sistem i kroz jedinstveni informacioni izborni sistem podatke iz gradova Gradačac, Tuzla, Tešanj, Novi Travnik”, kazao je predsjednik CIK-a BiH.

Naveo je da su dobili i informaciju iz Operativnog štaba akcije „Opšti izbori 2022. godine“ u vezi sa sigurnosnom  situacijom na biračkim mjestima u BiH.

“Ukupan broj prijavljenih događaja koji bi se mogli smatrati incidentnim je devet – u Federaciji BiH četiri, u RS-u jedan i u Brčko Distriktu četiri. Sumnja u krivično djelo je jedno u RS-u, ukupno jedno, a remećenje javnog reda i mira je ukupno dva i oba su u Federaciji BiH. Imamo i šest ostalih incidenata – u FBiH dva i Brčko Distriktu četiri”, kazao je Arnautović.     

Po njegovim riječima, generalo se može kazati da se izborni proces u BiH provodi u redu, uz ove događaje i incidente koji su već evidentirani i koji su javnosti prezentovani.

“Generalna karakteristika do 12.00 sati je ta da imamo pojave da političke stranke povlače na nekim mjestima svoje članove biračkih odbora koji su educirani, certificirani i koji su trebali, ili da se pojave, a nisu se pojavili, ili su odustali u radu opštinske, odnosno gradske izborne komisije. To je situacija koju smo predvidjeli i procjenili da će se desiti. Još jednom apelujemo na zakonodavca da razmotri pitanje člana 2 tačka 19 Izbornog zakona i ocijeni da li ovakav način predlaganja u članstvo biračkog odbra, gdje političke stranke imaju isključivi monopol na to predlaganje, da li je on najbolji za BiH”, zaključio je Arnautović.     

(Fena)