Sunčano uz malo do umjereno oblačno

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava pretežno sunčano vrijeme. Umjerene naoblake ima u centralnim i istočnim područjima.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -3 stepena, Drvar 2, Bugojno 3, Ivan-sedlo 4, Sanski Most i Sokolac 5, Banja Luka, Bihać, Grude, Jajce, Livno, Prijedor, Sarajevo i Tuzla 6, Zenica 7, Doboj 8, Zvornik 9, Bijeljina i Gradačac 11, Trebinje 12, Mostar i Neum 14 stepeni..


Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 20, na jugu zemlje do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike biće ugodnije u odnosu na protekli period.

U Bosni, nakon tmurnog prijepodneva, mjestimično praćenog kišom, u nastavku će se vrijeme stabilizovati, a porast temperatura pozitivno će djelovati na većinu populacije.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale bi se umanjiti.

U Hercegovini ugodnije već od jutarnjih sati, sunčanije, uz umjerenu buru, koja će povremeno praviti manje probleme osjetljivim osobama.

—–

BIHAMK

Radovi na putu Žitomislići – Počitelj, obustavljanja do 3. decembra

Zbog izvođenja radova na magistralnom putu Žitomislići-Počitelj svakog dana (osim nedelje i praznika) od 09 do 12,15 sati i od 13,15 do 15 sati (do 03.12.) dolazi do obustavljanja saobraćaja.

Na magistralnom putu Tarčin-Bradina, zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na vozne trake novoizgrađene poddionice autoputa Tarčin-Ivan u oba smjera, bez naplate cestarine od Vlakova do Bradine. Molimo vozače da budu oprezni, posebno prilikom prolaska kroz naplatne kućice.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, svakog dana (osim nedelje), od 08 do 17 sati, obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Povremena polusatna obustavljanja saobraćaja zbog deminiranja terena aktuelne su od 08,30 do 16 sati na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Za vrijeme obustavljanja, u funkciji je alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)