Sunčano uz malo do umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 0 stepeni, Bugojno 3, Drvar i Livno 4, Grude, Ivan-sedlo 5, Bijeljina, Jajce, Sarajevo, Tuzla i Zenica 6, Sanski Most 7, Banja Luka, Bihać, Bjelašnica, Doboj, Prijedor i Zvornik 8, Gradačac 9, Trebinje 10, Mostar 12, Neum 15 stepeni

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni biti će magle i niskih oblaka..

Vjetar slab sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 18 i 24 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike, više sunca i stabilnije vrijeme, većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a hronični bolesnici neće imati izraženijih tegoba.

Tokom prijepodneva, u centralnim i istočnim područjima zemlje, usljed mjestimične pojave magle, kod osjetljivijih osoba moguće su slabije poteškoće.

Poslije podne, ugodnije u cijeloj zemlji.

—–

BIHAMK

Magla po kotlinama i uz riječne tokove

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila.

Zbog izvođenja radova na dionici Žitomislići-Počitelj (lokalitet Ševaš njive), do 03.12. svakim danom (osim nedjelje i praznika) dolazi do obustava saobraćaja u termimima od 09 do 12,15 sati i od 13,15 do 15 sati. U ostalom dijelu dana saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na magistralnom putu Tarčin-Bradinam zbog sanacionih radovam obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na vozne trake novoizgrađene poddionice autoputa Tarčin-Ivan u oba smjera, bez naplate cestarine od Vlakova do Bradine. Molimo vozače da budu oprezni, posebno prilikom prolaska kroz naplatne kućice.

Zbog radova na ugradnji opreme u tunelu Crnaja, na dionici Konjic-Jablanica, u noćnim satima od 22 do 07 sati saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, svakog dana (osim nedelje) od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

U toku su deminerski radovi na magistralnom putu Cerik-Lončari (na dionici Cerik-pijaca „Arizona“). Radnim danima u vremenu od 08:30 do 16 sati na snazi su polusatne obustave saobraćaja, uz 15-minutna propuštanja vozila. Za vrijeme obustavljanja, u funkciji je i alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)