Opozicija u RS-u organizovala mirne proteste u Banjoj Luci

Nekoliko hiljada građana, okupilo se sinoć u banjalučkom Parku „Mladen Stojanović“ na mirnim protestima koje su organizovali predstavnici opozicije u Republici Srpskoj nezadovoljni zbog, kako navode, izborne krađe i prevare, a prvenstveno u kontekstu trke za predsjednika tog entiteta.

Učesnici tog skupa uputili su se u mirnu šetnju prema Trgu Krajine, gdje su upriličena zvanična obraćanja čelnika opozicije i upućene poruke nadležnima kako bi se, kako organizatori poručuju, došlo do istine i ispoštovala volja birača.

Okupljenima u Parku „Mladen Stojanović“ obratio se predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, pozivajući ih na na mir i dostojanstvo, te pozdravljajući policiju koja je, kako kaže, odoljela pritiscima i nije zabranila protestnu šetnju.

Na proteste je stigla i Jelena Trivić, Dodikova protivkandidatkinja i kandidatkinja PDP-a za poredsjednicu RS, koja je ranije poručila da neće odustati od borbe za istinu, te navela da je pojedinim članovima biračkih odbora prijećeno, a da su neki od njih i maltretirani.

“Ja koja sam bila kandidat, neću odustati od ovog procesa. Nisam pokradena ja, nego je pokraden narod RS. Bezbroj je primjera. Sve ćemo predati CIK-u BiH. Tražićemo novo brojanje i otvaranje vreća”, poručila je Trivić.

PDP, SDS i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića pozvali su ranije građane koji se osjećaju pokradenim i prevarenim na Opštim izborima, da se pridruže mirnoj šetnji u znak protesta zbog, kako su naveli, izbornih prevara i krađe glasova.

(Fena)