Akcija UIO BiH: Oduzeta roba u vrijednosti od 160.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva “Akciza 22” na području gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo oduzeli su veću količinu duhana i cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO. Takođe, na područiju Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona privremeno su oduzeti prehrambeni prozvodi. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 160.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Operativnim radom na tereni i izvršenim analizama službenici Uprave za indirektno oporezivanje došli su do saznanja i informacija da se određeni broj lica na području gradova Sarajevo i Istočnoo Sarajevo bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda. Provodeći aktivnosti na terenu izvršeni su pretresi na tri lokacije, a od 17 fizičkih lica privremno je oduzeto 254,5 kilograma sitno rezanog duhana, 11.679 kutija cigareta i 1.255 kutija ručno motanih cigareta. Ovi proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO i za iste nije postojala vjerodostojnu dokumentaciju o porijeklu robe. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 125.000 KM. Aktivnsoti na terenu su provedene u saradnji sa Tužilaštvom BiH i prema naredbama Suda BiH.

Protiv osumnjičenih lica biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu  Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 Krivičnog zakona BiH.

Takođe, u sklopu ranije planiranih aktivnosti ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Sarajevo, na lokalitetu Kantona Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona proveli su aktivnost u cilju sprječavanja nelegalnog prometa roba stranog porijekla bez vjerodostojne dokumentacije. Provjerom i kontrolom četiri poslovna subjekta službenici UIO su pronašli i privremeno oduzeli  prehrambene prozvode čokolade „Milka“  ukupne tržišne vrijednosti 35.000 KM. U skladu sa važećim zakonskim propisima protiv 4 osobe biće pokrenuti prekršajni postupci kod mjesno nadležnog suda.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizovana oprema i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdjese nelegalno prodaju cigarete i duhan.

V. B.

(NovaSloboda.ba)