Bogat kulturni program u povodu obilježavanja 25. godišnjice Muzičkog centra Pavarotti

Muzički centar Pavarotti Mostar ove godine obilježava 25 godina uspješnog rada.

Kako bi ovom jubileju bio dat značaj koga i zaslužuje, menadžment Centra pripremio je izuzetno bogat kulturno-edukativni program, koji će započeti promocijom dvaju knjiga Borisa Leinera, bubnjara kultnog zagrebačkog rock benda „Azra“, „Sve bio je ritam“ i „Azrini svjedoci“. Promocija Leinerovih knjiga zakazana je za srijedu, 12. 10. i to će, ujedno, biti prvi događaj na ovogodišnjem, trećem izdanju Mix Art Festa, ali i idealna uvertira za državnu gitarijadu „Na putu za jug“, koju Muzički centar Pavarotti održava po osmi put.

Dvije finalne večeri Gitarijade planirane su za petak, 14. i subotu, 15. oktobra. U finalu će se predstaviti pet najboljih bendova po ocjeni selektivnog žirija. Na završnoj večeri, kao specijalni gosti, nastupiće sarajevska rock grupa „Skroz“.

Pet dana poslije, u četvrtak, 20. oktobra, ponovo u sklopu Mix Art Festa, biće upriličena književna večer Nedžada Ibrahimovića, bosanskohercegovačkog književnika, književnog i filmskog kritičara, scenariste i autora dokumentarnih filmova. Ibrahimović je, između ostalog, dobitnik specijalne nagrade žirija za dokumentarni film “Pun mjesec iznad Bosne” na Festivalu video-ostvarenja Gouden vlam, u Amsterdamu, 1997. a laureat je i nagrade “Risto Ratković” za najbolju knjigu pjesama („Obiteljske i druge strašne pjesme“) za područje Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH u 2021.

Mix Art Fest nastavlja se bogatim filmskim programom, koga Muzički centar Pavarotti realizuje u saradnji s Akademijom dramskih umjetnosti (ADU) iz Zagreba, a prije toga, u četvrtak, 3. novembra, u Muzičkom centru Pavarotti, održaće se Okrugli stol na temu „Dokumentarizam kao prostor slobode“ kao i  promocija Master studija za dokumentarne režije pri ADU. U petak 4. i subotu 5. novembra, biće prikazani filmovi: „Čekaj me”  , autora Damira Markovine, „Majči“, Josipa Lukića, „O jednoj mladosti“, Ivana Ramljaka i “Turizam!” Tonćija Gaćine.

Takođe, u utorak, 8. novembra, u Muzičkom centrau Pavarotti biće upriličeno prikazivanje selekcije filmova s finalnog programa ovogodišnjeg Festivala animiranog filma (NAFF), koji se održava u Neumu.

U drugoj polovini novembra, tačnije u ponedeljak, 21. i utorak, 22. novembra, Muzički centar Pavarotti organizovaće prvi Jazz Master Camp, koji će okupiti ljubitelje jazza s prostora Jugoslavije. Planirani koncept kampa bazira se na individualnim radionicama, kao i sviranju u bendovima, koji će se formirati u toku radionica.  

Četiri dana poslije, u subotu, 26. novembra, Darko Rundek i Ekipa održaće koncert u prostorijama OKC-a Abrašević. Biće to ujedno i centralni događaj Mix Art Festa, koji će završiti u decembru, izložbom slika Vlade Puljića i Jusufa Juse Nikšića u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače.

(NovaSloboda.ba)