Sama sebi šefica

Ona je kraljica burleske: Dita Von Teese je krajem septembra proslavila 50. rođendan. Amerikanka i uvjerena feministkinja stekla je ime kao plesačica.

Uspješna poduzetnica nosi spektakularnu odjeću za svoje provokativne burleskne nastupe.

Dita Von Teese je rođena kao Heather Renée Sweet 1972. godine u Michiganu. Odmalena je pohađala časove baleta, ali je povreda prekinula njen san o profesionalnoj karijeri. Kasnije je proučavala istorijske stilove odijevanja („istorijska nošnja“) i otkrila svoju ljubav prema pin-upu.

Razvila se u najpoznatiju predstavnicu nove burleske. To je oblik erotskog plesa u kome izvođači umjetnički skidaju odjeću.

Von Teese je poznata po svojoj gavrano-crnoj kosi, a plesačica je zapravo plavuša. Rano je otkrila svoju naklonost prema vintage donjem rublju i brzo je postala poznata na erotskoj sceni zahvaljujući svom retro izgledu. Prvo je radila kao go-go plesačica i izvodila razrađene striptize.

Do danas je prevelika čaša za martini jedan od njenih rekvizita. U njemu, manekenka se izležava lagano obučena i predstavlja svoje telo publici. Kade su, takođe, dio njihovog repertoara.

Međutim, ni to joj nije bilo dovoljno, i odjevena samo u par uskih gaćica, plesačica se bacila na konja na vrtuljku. Jahati džinovski ruž u svjetlucavom kaubojskom šeširu – zajedno s odgovarajućim cipelama i donjem rublju? Sve ovoo je, takođe, dio programa erotske plesačice.

(web)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)