Javna tribina “Nije njen izbor – Djevojčice nisu roba”

Udruženje „Novi put“ u četvrtak u Centru za kulturu u Mostaru, sa početkom u 11 sati, organizuje javnu tribinu pod nazivom “Nije njen izbor – Djevojčice nisu roba”.

Javna tribina je dio istoimene kampanje koju Fondacija “Lara”, u partnerstvu sa Udruženjem “Novi put” iz Mostara, Fondacijom “Udružene žene” iz Banja Luke i Udruženjem “Zemlja djece u BiH” iz Tuzla, a u saradnji sa Odsjekom za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva bezbjednosti BiH, realizuje u povodu obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. 

Cilj kampanje je podizanje svijesti stručne i opšte javnosti o važnosti proaktivne identifikacije potencijalnih žrtava dječijih i prinudnih brakova, kao i prepoznavanja ovog fenomena kao oblika kršenja ljudskih prava, a ne kao romskog običajnog pravo, što je česta predrasuda kako među građanima/kama tako i među službenicima nadležnih institucija.

Učesnicima javne tribine će se obratiti predstavnici Koordinacionog tijela vlade HNK za borbu protiv trgovine ljudima, Koordinacionog tijela vlade HNK-a za prevenciju nasilja u porodici, kao i predstavnice udruženja „Novi put“.

Javna tribina će obuhvatiti teme fenomena maloljetničkih i ugovorenih brakova, uzroka te pojave, predrasuda koje su prisutne u društvu. Pored toga, biće govora o trenutnoj situaciji i postupanju nadležnih insitucija, nevidljivim statistikama i načinima da se poboljša i prevencija i intervencija kako bi ukupan odgovor društva na prinudne i maloljetničke brakove bio adekvatniji, a rizici za upadanje u lanac trgovine ljudima svedeni na minimum.

(NovaSloboda.ba)