U operativnoj akciji “Drum” slobode lišeno pet ovlaštenih službenih osoba MUP-a KS

Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo danas provede aktivnosti iz svoje nadležnosti u operativno-taktičkoj akciji kodnog naziva “Drum” zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem” i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U sklopu navedenih aktivnosti, a po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na pet lokacija na području Kantona Sarajevo, kojom prilikom je slobode lišeno pet osoba M. K. (1971.), A. F. (1971.), J. K. (1991.), M. H. (1974.) i Š. A. (1975.), a radi se o ovlaštenim službenim osobama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Osobe lišene slobode, terete se da su u posljednjih godinu dana posredno ili neposredno zahtijevali, zaprimili i prihvatili novčanu nagradu, drugu korist i obećanje nagrade za sebe ili drugog, koristeći svoj službeni položaj, posredovali da službena osoba u Federaciji izvrši ili ne izvrši službenu radnju, te su kao službene osobe u Federaciji iskorištavali svoj službeni položaj i ovlaštenje, prekoračivši granice svoja službena ovlaštenja i ne obavivši svoje službene dužnosti, čime su sebi ili drugom pribavili protivpravnu imovinsku korist u za sad neutvrđenom iznosu.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, saopšteno je iz FUP-a.

(Fena)