Zagreb: Sanader oslobođen za ratno profiterstvo u aferi Hypo

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u srijedu je u ponovljenom suđenju nepravosnažno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za što je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošle sedmice tužilaštvo i odbrana iznijeli svoje završne govore, a Sanader još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod odbrana koje je iznio u ranijim postupcima.

Za aferu Hypo, Sanaderu se sudilo treći put. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud, javlja Hina.

Uskokova tužiteljica Marija Vučko ustvrdila je u završnom govoru da je i u ponovljenom postupku dokazano da je Sanader počinio nedjela za koja ga terete.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović istakao je, s druge strane, da se u ovom slučaju ne može govoriti o ratom profiterstvu, te da Uskok, uprkos zaključcima viših sudova, nije odstupio od početnog stava.

Tužilaštvo je Sanadera teretilo da kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. godine od Hypo banke primio proviziju od 3,6 miliona kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupovinu zgrada ambasada.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužilaštva, u ratom uslovljenom teškom finansijskom i privrednom  stanju ostvario protivpravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice, te državnih interesa.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019. godine, kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

(Fena)