Generalna skupština UN-a osudila rusku aneksiju ukrajinskih regiona, za rezoluciju glasale 143 zemlje

Generalna skupština Ujedinjenih naroda većinom glasova rezolucijom je osudila pokušaj Rusije da pripoji četiri regije Ukrajine. Rezoluciju su podržale 143 zemlje, dok je 35 država, uključujući Kinu i Indiju, bilo suzdržano.

Osim Rusije, četiri su zemlje odbile glasati, a to su Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Sirija i Nikaragva. Iako simboličan, bio je to najveći broj glasova protiv Rusije od početka njihove invazije na Ukrajinu, javio je BBC.

Prošle sedmice, na velikoj ceremoniji u Kremlju, predsjednik Vladimir Putin potpisao je dokumente prema kojima istočne ukrajinske regije Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson postaju dijelom Rusije.

Sporazumi su potpisani sa čelnicima te četiri regije, a koje je postavila Moskva. Potpisivanje je uslijedilo nakon provedenih referenduma u tim područjima za koje je Zapad rekao da su “lažni”.

Rezolucijom se poziva međunarodna zajednica da ne prizna nijednu rusku tvrdnju o aneksiji i zahtijeva njeno “trenutno poništenje”. Dokumentom je pozdravljena i pružena snažna podrška naporima za deeskalaciju sukoba putem pregovora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je zemljama koje su to podržale, ističući da je time svijet rekao svoje, a to je da su ruski pokušaji aneksije bezvrijedni te da ih slobodni narodi nikada neće priznati.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden ocijenio je da je glasanje poslalo “jasnu poruku” Moskvi, dodajući da su ulozi ovog sukoba jasni svima, a svijet je kao odgovor poslao i jasnu poruku, naglašavajući da Rusija ne može izbrisati suverenu državu s geografske karte.

Dame Barbara Woodward, britanska ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama, kazala je da je Rusija podbacila na bojnom polju i u UN-u, dodajući da su se zemlje ujedinile kako bi obranile povelju svjetske organizacije.

Glasanje u Generalnoj skupštini pokrenuto je nakon što je Rusija iskoristila svoje pravo veta kako bi spriječila djelovanje u Vijeću bezbjednosti – tijelu zaduženom za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti.

Kao stalne članice Kina, Sjedinjene Države, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo, takođe, imaju pravo veta u Vijeću, a do sada je bilo i poziva da se Rusiji oduzme pravo veta nakon invazije na Ukrajinu.

(Fena)