Njemačka izdvaja 95.000 eura za podršku žrtvama mina u BiH

Ambasador Savezne Republike Njemačke, dr. Thomas Fitschen potpisao je juče sporazum sa lokalnom nevladinom organizacijom „Mine Detection Dog Center“ (MDDC) o obezbjeđenju sredstava u visini od 95.000 eura za žrtve mina u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

U okviru ambasadinog humanitarnog projekta, ovim je ambasada Njemačke u Sarajevu pružila podršku za ukupno 16 žrtava nagaznih mina u Bosni i Hercegovini. S ovim projektom, 16 žrtava mina još ove godine može dobiti pomoć sa najmodernijom protezom za noge. Program ima za cilj da žrtvama mina omogući da vode život bez poteškoća i bola odnosno da im se omogući reintegracija u radni proces. Radi postizanja ovog cilja, Njemačka ambasada je uspostavila saradnju sa MDDC-om. Ovim Njemačka značajno doprinosi socijalnoj jednakosti žrtava mina u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina bez promjene i dalje spada u države koje su najviše zagađene nagaznim minama u svijetu.

Nažalost, i danas – 27 godina nakon završetka rata – još uvijek dolazi do teških nesreća u kojima stradaju ljudi u Bosni i Hercegovini. Ukupan broj žrtava mina nadležni državni organ „Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini“ BHMAC procjenjuje na oko 8.000. Od toga se otprilike 1.600 ubraja u poslijeratne žrtve. Pojačanim izviđanjem i progresivnim čišćenjem minskih površina, na sreću, broj novoozlijeđenih na godišnjem nivou je u međuvremenu jako opao.

(NovaSloboda.ba)