Stoltenberg: BiH mora sama birati svoj put, a NATO će to poštivati

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja koje su na putu ka članstvu u NATO i mi podržavamo te napore, ali ta će odluka na koncu biti odluka BiH, rekao je u Bruxellesu glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, odgovarajući na pitanje Fene koliko je naša zemlja blizu članstva s obzirom na to da ne postoji unutrašnji politički konsenzus u BiH o tom pitanju.

Dodao je kako ta odluka mora biti nešto što Bosna i Hercegovina želi, jer NATO poštuje odluke svih zemalja koje same biraju svoj put.

“To je na BiH da odluči, kao što je ta odluka bila i na 30 zemalja NATO-a, odnosno 32 sa Finskom i Švedskom. Ako neka zemlja želi biti neutralna, mi to poštujemo. Ako se želi priključiti NATO-u, onda sjednemo i razgovaramo o njihovom putu ka članstv”,napomenuo je Stoltenberg.

Ponovo je istakao kako je zapadni Balkan regija u Evropi u kojoj NATO i Euvropska unija sarađuju zajedno.

“Zajedno radimo u BiH gdje NATO podupire UN-ovu operaciju Althea. Naporno radimo kako bi obnovili mandat te operacije. S druge strane, NATO-ov štab u Sarajevu blisko sarađuje s dužnosnicima Evropske unije u BiH. NATO ima dugu istoriju na zapadnom Balkanu gdje smo uspjeli zaustaviti dva brutalna rata, a putem KFOR-a imamo prisutnost i na Kosovu”, naglasio je glavni tajnik NATO-a.

Na kraju je podvukao kako je vidljivo zalaganje NATO-a, odnosno KFOR-a na Kosovu koji podupire poboljšanje dijaloga između Beograda i Prištine, javlja izvještač Fene iz Bruxellesa. 

(Fena)