Herceg: Vlada HNK-a povećava studentske stipendije na 150 KM za 2.700 studenata

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg u izjavi za Fenu potvrdio je kako će Vlada HNK-a povećati iznose redovitih studentskih stipendija za gotovo 2.700 studenata s prostora cijelog kantona..

”Suočeni smo s konstantnim porastom troškova, od rasta cijena osnovnih životnih namirnica, prehrane, goriva i drugih roba, do izazova koje donose energetska kriza i recesija. Vlada je, kroz nekoliko konkretnih poteza, pružila interventnu pomoć kako korisnicima kantonalnog budžeta, tako i nezaposlenim koji su na evidenciji naše Službe za zapošljavanje. Međutim, ova kriza ne zaobilazi ni studentsku populaciju koja je, takođe, suočena s porastom cijena usluga koje su im neophodne. Iz toga sam razloga već neko vrijeme podsticao na donošenje odluke o povećanju stipendije i drago mi je što je ta inicijativa prihvaćena od strane poslanika i kolega ministara odnosno čelnika kantonalnih resora. Raduje me najaviti kako će uskoro biti donesena odluka kojom ćemo povećati studentske stipendije sa 120 na 150 KM mjesečno od početka nove akademske 2022. / 2023. godine. Tom ćemo odlukom obuhvatiti otprilike 2.700 studenata s prostora cjelokupnog kantona, koji su unutar Vladinog programa stipendiranja i subvencioniranja. Na to imamo pravo biti ponosni”, rekao je Herceg..

Vlada HNK-a ovakvim pristupom želi pokazati maksimalnu opredijeljenost da proaktivnom politikom utiče na podršku i razvoj visokog obrazovanja, te poboljšava uvslove studentskog standarda. I na ovogodišnjem konkurs za stipendiranje i subvencioniranje smještaja u studentske domove, svi studenti koji su zadovoljili postavljene uslove dobili su stipendiju ili subvenciju.

“Na taj način, došli smo do brojke od oko 2.700 studenata koje stipendiramo ili kojima subvencioniramo smještaj u studentskim  domovima, a za to izdvajamo gotovo 3,3 miliona KM”, dodao je Herceg, podsjetivši kako su vaspitanje i obrazovanje postavili kao jedan od najbitnijih prioriteta u svom radu, kako osim redovnih svake godine povećavaju podrške za oba univerziteta i studentske domove, pomažu mlade naučnikee, univerzitetske projekte…