Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 1 stepen, Livno 6, Sarajevo 8, Ivan Sedlo 9, Bugojno, Drvar, Grude i Zenica 10, Jajce i Tuzla 11, Bihać i Sanski Most 14, Mostar i Neum 17 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti tokom dana.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 16 do 21, na jugu do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nakon oblačnog i nešto svježijeg jutra u unutrašnjosti, drugi dio dana će posvuda biti sunčaniji, uz porast temperature i ugodnije biometeorološke prilike.

Hronični bolesnici i meteoropate neće imati jačih tegoba.

Poželjno je prikladno oblačenje.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-18 Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip). Za vrijeme izvođenja radova, vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju usporeno, jednom trakom, dok su vozila iz pravca Vogošće preusmjerena na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva). Na ovoj dionici dosta je usporeno saobraćanje, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, svakog dana (osim nedelje) od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Na magistralnom putu Tarčin-Bradina, zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na vozne trake novoizgrađene poddionice autoputa Tarčin-Ivan u oba smjera, bez naplate cestarine od Vlakova do Bradine. Molimo vozače da budu oprezni, posebno prilikom prolaska kroz naplatne kućice.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo autoput A-1 dionicu Zenica sjever-Zenica jug, kao i magistralni put Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko).

Zbog radova na ugradnji opreme u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica u noćnim satima od 22 do 07 sati, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Žitomislići-Počitelj svaki dan osim nedjelje i praznika dolazi do obustava saobraćaja od 09 do 12,15 sati i od 13,15 do 15 sati.

Povremena polusatna obustavljanja zbog deminiranja terena aktuelne su od 08,30 do 16 sati na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Za vrijeme obustavljanja u funkciji je alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)