U požaru u iranskom zatvoru Evin poginulo osam zatvorenika

Osam zatvorenika je poginulo kao rezultat požara u teheranskom zatvoru Evin tokom vikenda, saopštilo je iransko pravoduđe u ponedeljak, udvostručujući broj žrtava u incidentu koji je pojačao pritisak na vladu koja se već suočava s protestima zbog smrti mlade žene u policijskom pritvoru.

Sve žrtve držane su u sekciji zatvora namijenjenoj za zatvorenike koji služe kaznu za krivična djela povezana s pljačkama, saopštilo je pravosuđe.

Zatvor Evin, takođe, drži brojne zatvorenike koji se suočavaju s optužbama za kršenje bezbjednosti, među kojma i Irance s dvojnim državljanstvom.

Vlasti su saopštile u subotu da je u zatvorskoj radionici podmetnut požar nakon sukoba između brojnih zatvorenika osuđenih za finansijski kriminal i pljačku. Prve četiri žrtve o kojima su javili državni mediji umrle su od udisanja dima.

Protesti izazvani smrću 22. godišnje Mahse Amini 16. septembra pretvorili su se u najsnažniji izazov iranskim vjerskim vladarima od revolucije iz 1979. godine, dok su demonstranti pozivali na obaranje Islamske Republike, čak i pored toga što izgleda da nemiri nisu imali za cilj svrgavanje sistema.

Porodice nekih političkih zatvorenika koristile su društvene mreže kako bi pozvale vlasti da obezbijede njihovu bezbjednost u zatvoru Evin, koji je u 2018. godin e američka vlada stavila na crnu listu zbog “ozbiljnih kršenja ljudskih prava”, prenosi Reuters.

(Fena)