Završeno ponovno brojanje glasačkih listića iz Bijeljine, Banja Luke i Doboja, broji se Zvornik

Ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i podpredsjednike Republike Srpske nastavljeno je i danas u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj Zetri, a do sada su završeni Bijeljina, Banja Luka i Doboj.

Zamjenik direktora Glavnog centra za brojanje Adi Agić kazao je za Fenu da je u toku brojanje za Zvornik, koje bi trebalo biti završeno tokom ove smjene.

“Što se tiče rezultata analize, to radi naša kontrola rezultata i oni će proslijediti izvještaj Centralnoj izbornoj komisiji. Sve te stvari koje se pišu po portalima, izvor informacija su posmatrači političkih stranaka koji su bili prisutni u Glavnom centru za brojanje, pa svako tumači taj dio rezultata na svoj način”, naveo je Agić.

Mi, dodao je on, samo utvrđujemo činjenice i proslijeđujemo kontroli rezultata. Kad CIK BiH dobije izvještaj od kontrole rezultata, oni će moći da kažu zvanične informacije.

Što se tiče Doboja, za koji je ranije rečeno da s određenog broja biračkih mjesta ne postoje vreće i pečati od neiskorištenih glasačkih listića, Agić je kazao da je istina bila da je “nedostajao navedeni broj vreća”.

“Mi smo materijal tražili u drugim nivoima, znači bio je pomiješan materijal, te smo morali da pristupimo sortiranju kompletnog neiskorištenog materijala za pojedina biračka mjesta”, pojasnio je Agić.

Po njegovim riječima, Gradska izborna komisija nije tražila saglasnost da se otvore vreće i da se ispravno upakuju i da nam se predaju.

“To je prouzrokovalo kompletno taj dio što se tiče Doboja, pošto materijal nije upakovan prema šemama pakovanja”, pojasnio je Agić.         

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 10. oktobra donijela Naredbu Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i podpredsjednike Republike Srpske.

Naredba se odnosi za 2.239 redovnih biračkih mjesta u Republici Srpskoj uključujući i biračka mjesta u Brčko Distriktu BiH sa opcijom glasanja za Republiku Srpsku.

Prilikom utvrđivanja rezultata izbora za predsjednika i podpredsjednike Republike Srpske, Glavni centar za brojanje dužan je da sačini analizu i evidenciju zaprimljenih glasačkih listića, neiskorištenih glasačkih listića kao i analizu i posebnu evidenciju nevažećih i oštećenih glasačkih listića po svakom biračkom mjestu za koje je izdata naredba.

(Fena)