Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac -2 stepena, Srebrenica 3, Livno i Tuzla 5, Bugojno, Sarajevo i Zvornik 6, Banja Luka, Drvar, Grude i Ivan Sedlo 7, Bjelašnica, Doboj, Jajce, Sanski Most i Zenica 8, Bihać, Gradačac i Prijedor 9, Mostar i Trebinje 12, Neum 16 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Prije podne po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle i niski oblaka.

Vjetar slab sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 19 i 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike većina ljudi biće boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se umanjiti.

Poželjno je posvetiti više pažnje oblačenju i zaštiti od nižih temperatura tokom hladnijih jutarnjih i večernjih sati, naročito u unutrašnjosti zemlje.

Mjestimično je moguća i pojava magle, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji prilikom boravka na otvorenom prije podne.

Danju sunčanije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Smanjenavidljivost zbog magle

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan.

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-18 Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip). Za vrijeme izvođenja radova, vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju jednom trakom, dok su vozila iz pravca Vogošće preusmjerena na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva). Na ovoj dionici dosta je usporeno saobraćanje, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

Na magistralnom putu Žitomislići-Počitelj svaki dan osim nedjelje i praznika dolazi do obustavljanja saobraćaja od 09 do 12,15 sati i od 13,:15 do 15 sati.

Povremene polusatne obustave saobraćaja zbog deminiranja terena aktuelne su od 08:30 do 16 sati na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Za vrijeme obustavljanja, u funkciji je alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, svakog dana (osim nedelje) od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Na magistralnom putu Tarčin-Bradina zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na vozne trake novoizgrađene poddionice autoputa Tarčin-Ivan u oba smjera, bez naplate cestarine od Vlakova do Bradine. Molimo vozače da budu oprezni, posebno prilikom prolaska kroz naplatne kućice.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo autoput A-1 dionicu Zenica sjever-Zenica jug, kao i magistralni put Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko).

Zbog radova na ugradnji opreme u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica u noćnim satima od 22 do 07 sati, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Jednom trakom od 08 do 16 sati saobraća se i kroz tunel Ormanica na putu Srebrenik-Orašje.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)