Naučno-stručni skup posvećen očuvanju okolime i održivom razvoju delte Neretve

U subotu, 22. oktobra, s početkom u 10 sati, u prostorijama Fakulteta društvenih znanosti dr. Milenko Brkić, Sveučilišta Hercegovina (Bijakovići, Kraljice mira 3A, 88266 Međugorje), održaće se naučno-stručni skup posvećen održivom razvoju delte Neretve. Sudionici skupa i izlagači su vrhunski naučniiz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na skup su pozvani i predstavnici ekoloških udruženja, svuniverzitetski profesori, ljekari, predstavnici vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Gradu Čapljina, koje najvećim dijelom i pokriva područje gornjeg toka delte Neretve, ali i partneri iz Hrvatske, s područja Metkovića i Opuzena.

Područje delte rijeke Neretve odavno je prepoznato kao jedinstveno i unikatno ekološko područje ne samo na nacionalnom i regionalnom, nego i na evropskom i svjetskom nivou. Uprkos intenzivnim procesima tranzicije i ekološki neprihvatljivim obrascima razvoja u nedavnoj prošlosti, još uvijek je u značajnoj mjeri sačuvan biodiverzitet neprocjenjivog značaja, kako na genetičkom i specijskom nivou, tako i na ekosustavnom nivou Pridružujući se zahtjevima i odredbama brojnih evropskih i svjetskih konvencija, smjernica, direktiva, propisa i preporuka o zaštiti i očuvanju georesursa, Sveučilište Hercegovina je okupilo vrsne istraživače i praktičare kroz skup, na kome će će prezentirati rezultate i preporuke konkretnim oblicima djelovanja na putu uspostave adekvatnog održivog gospodarenja ovim neprocjenjivim prirodnim područjem.

Nek od tema skupa su: Zeoliti-minerali budućnosti, hrana kao lijek i otrov!; Nezaustavljive klimatske promjene – močvare kao spas; Uticaj promjena na bioraznolikost i georesurse; Bogatstvo živog svijeta delte Neretve – zašto donji dio delte nije proglašen parkom prirode; Zagađenje životne sredine kao uticaj na zdravlje ljudi; Važnost GIS tehnika u kartiranju i uticaj analize podataka na javno mnjenje.

U sklopu znanstveno-stručnog skupa predviđen je obilazak Parka prirode Hutovo blato za sve učesnike i goste.

(NovaSloboda.ba)