U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini pretežno sunčano

Jutros je u našoj zemlj umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Grude 6 stepeni, Sokolac 7, Zenica 8, Bjelašnica, Sanski Most, Srebrenica 9, Banja Luka, Doboj, Livno, Mostar, Prijedor 10, Ivan Sedlo, Sarajevo, Tuzla 11, Zvornik 12, Trebinje 13, Gradačac, Neum 17, Bihać 19 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano, uz postepeno nablačenje do kraja dana. U večernjim satima u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne je moguća kiša.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Dnevna temparatura od 20 do 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza i dalje je povoljna.

Sunčano i stabilno vrijeme pozitivno će djelovati na veći dio populacije, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše jake.

U drugom dijelu dana, na sjeveru zemlje, izgledno je umjereno pogoršanje opšte slike, usljed izraženijeg naoblačenja i prolaznih, slabijih padavina.

—–

BIHAMK

Kolovoz je pretežno suh

Kolovoz je pretežno suh, a jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Vozače upozoravamo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-18 Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip) zbog čega vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju usporeno, jednom trakom, dok se vozila iz pravca Vogošće preusmjeravaju na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva).

Zbog izvođenja radova na dionici magistralnog puta Žitomislići-Počitelj, svaki dan osim nedelje i praznika, dolazi do obustavljanja saobraćaja u terminima od 09 do 12,15 sati i od 13,15 do 15 sati.

Zbog sanacije magistralnog puta Nevesinje-Mostar, svakog dana (osim nedelje) od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj na dijelu od Nevesinja do mjesta Velagić. Za vrijeme obustavljanja, saobraćaj se preusmjerava alternativnim pravcima Nevesinje-Zijemlje-Ruišta-Mostar ili Nevesinje-Berkovići-Stolac-Mostar.

Na magistralnom putu Tarčin-Bradina, zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na vozne trake novoizgrađene poddionice autoputa Tarčin-Ivan u oba smjera, bez naplate cestarine od Vlakova do Bradine. Molimo vozače da budu oprezni, posebno prilikom prolaska kroz naplatne kućice.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Radovi na ugradnji opreme izvode se u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se u noćnim satima od 22 do 07 sati saobraća jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)