Brazilski političar bacio granate na policiju koja je došla da ga privede

Brazilski političar je u pritvoru, nakon što je bacio granate na policajce, koji su došli u njegovu kuću u državi Rio de Janeiro kako bi ga uhapsili.

Roberto Jefferson, saveznik krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara, ranio je dvojicu policajaca prije nego što se predao u nedelju.

Sudija Vrhovnog suda ranije mu je odredio pritvor zbog vrijeđanja vrhovne sutkinje Carmen Lucia. Već je bio u kućnom pritvoru zbog prijetnji, javlja BBC.

Bolsonaro je ovom prilikom rekao da treba uhapsiti one koji su pucali na policiju.

Dvojica policajaca ranjena su gelerima od granate tokom napada u Levy Gasparianu, sjeverno od glavnog grada Rio de Janeira. Prevezeni su u bolnicu, ali nisu životno ugroženi, te su kasnije pušteni kući.

Jefferson, 69. godišnji bivši čelnik političke stranke PTB, takođe je ispalio nekoliko hitaca iz puške, razbivši staklo policijskog automobila.

Sudija Vrhovnog suda Alexandre de Moraes naredio je pritvaranje političara na temelju toga što je prekršio pravila kućnog pritvora.

U Brazilu su političke napetosti uoči nedeljnog drugog kruga predsjedničkih izbora između Bolsonara i ljevičara Luiza Inácia Lule da Silve.

(Fena)