Obnova Kantonalnog suda u Mostaru, dovršenje obnove Doma zdravlja u Čitluku i Doma kulture u Konjicu

U Mostaru su danas, u prisustvu predsjednika Vlade dr. sc. Nevenka Hercega, potpisani ugovori za provođenje, odnosno dovršenje mjera obnove i energetske efikasnosti na tri javna objekta u HNK-u. S preduzećem Gradnja d.o.o. Mostar, kao izvođačem radova, potpisan je ugovor u iznosu od 971.769,19 KM za obnovu Kantonalnog suda u Mostaru, te ugovor u iznosu od 82.678,75 KM za završetak obnove Doma zdravlja Čitluk, dok je s preduzećem Građevinar Fajić Mostar, takođe kao izvođačem radova, potpisan ugovor za završetak obnove Doma kulture u Konjicu, vrijedan 80.007,53 KM.

”Izuzetno sam ponosan na sve do sad učinjeno u sklopu ukupnoga Projekta energetske efikasnosti, kojim je Vlada HNK-a postala svojevrsnim predvodnikom na prostoru cijele FBiH, obnovivši od 2015. godine do sada gotovo 40 javnih objekata na prostoru cijelog kantona, među kojima je najviše zgrada osnovnih i srednjih škola, potom domova zdravlja, policijskih i sudskih objekata, objekata kulturne baštine. Naš je konačan cilj energetski obnoviti sve javne objekte u HNK-u i raduje me što mogu kazati kako smo nadomak njegovog ostvarenja”, kazao je predsjednik Herceg, dodavši kako Vlada u Projekat energetske efikasnosti ulaže značajna finansijska, budžetska, donatorska i kreditna sredstva.

”Kada je u pitanju Dom zdravlja Čitluk, ugovor je obuhvatio termoizolaciju i završnu obradu dijela fasadnih zidova, te rekonstrukciju, hidro i termoizolaciju ravnoga krova. Što se tiče Centra za kulturu pri Narodnom univerzitetu Konjic, ugovorom je predviđena zamjena otvora, izrada dijela fasade i zamjena rasvjetnih tijela. Na kraju, ugovorom za obnovu i utopljavanje Kantonalnog suda Mostar, kao zaštićenog spomenika kulture koji datira iz austrougarskog perioda, planirano je zamijeniti otvore na cjelokupnomu objektu, uraditi toplotnu izolaciju s unutrašnje strane zidova, potom uraditi termiku dijela krovišta i ugraditi savremeni ‘fan-coil’ sistem grijanja i hlađenja, kao i toplotno izolovati veliki centralni atrij, te obnoviti vlagom oštećene podrumske i suterenske prostore. Ukupna sredstva u iznosu od 1.134.455,47 KM u cijelosti je osigurala Vlada HNK-a, i to 546.977,22 KM iz kreditnog zaduženja kod Svjetske banke, a preostalih 587.478,25 KM direktno iz kantonalnog budžeta”, zaključio je predsjednik Herceg.

(NovaSloboda.ba)