Sunak imenovao nove ministre u britanskoj vladi, ali i potvrdio neke od već poznatih imena

Novi britanski premijer Rishi Sunak imenovao je poslanicu Suellu Braverman ponovn za ministricu unutrašnjih poslova, a radi očuvanja stabilnosti potvrdio je i dosadašnje ministre vanjskih poslova i odbrane, te vratio u sam vrh vlasti i lojalnog saveznika iz konzervativne stranke, Dominica Raaba, objavio je Sky News.

Braverman (42), koju smatraju pripadnicom desnog krila vladajuće Konzervativne stranke, ponovo je imenovana manje od sedmicu dana pošto je podnijela ostavku zbog kršenja vladinih pravila o korištenju elektronske pošte.

Braverman je podržavala istupanje Britanije iz Evropske konvencije o ljudskim pravima smatrajući da zemlja samo tako može riješiti probleme s imigracijom, te je izjavila da joj je san vidjeti “kako avionima vraćaju tražioce azila iz Ruande.”

Za ministra privrede imenovan je poslanik Grant Shapps, žestoki kritičar bivše premijerke Liz Truss. Shapps (54) je do prošle srijede bio ministar unutrašnjih poslova, a ranije ministar saobraćaja u vladi Borisa Johnsona.

Sunak je ranije odlučio da će zadržati Jeremyja Hunta na dužnosti ministra finansija, pošto ga je sredinom oktobra Liz Truss imenovala ne bi li smirio finansijsku buru koju je izazvao njen program za revitalizaciju ekonomije.

Potvrdio je i da će u njegovoj vladi James Cleverly biti ministar vanjskih poslova, a odbrane Ben Wallace, kazavši da je odabrao stabilnost u kontekstu rata u Ukrajini, objavio je Downing Street.

Ben Wallace (52), bivši pripadnik oružanih snaga bio je ministar odbrane od 2019. godine, a James Cleverly (53), imenovan je u septembru u vladu Sunakove prethodnice Liz Truss i smatra se da je njen odani saveznik.

Sunak je odlučio da njegov bliski saveznik Dominic Raab bude ministar pravosuđa i podpredsjednik vlade, a te je dužnosti obavljao i u vladi Borisa Johnsona.

Time se 48. godišnji Dominic Raab vraća u vrh vlade pošto je bio ministar vanjskih poslova Velike Britanije od 2019. do 2021. godine, a zatim ministar pravosuđa do septembra ove godine.

(Fena)