U Mostaru iznenada preminuo Richard Medić

U Mostaru je iznenadno preminuo stručnjak za medije i komunikacije, umjetnik, preduzetnik Richard Medić.

Rođen u Melbourneu s bh. korijenima, živio je i radio u Bruxellesu, ali je dio vremena provodio u Mostaru, gradu s kojim je imao posebnu vezu.

Tokom bogate internacionalne karijere, Medić je radio kao kreativni direktor u svojoj marketinškoj agenciji, konsultant za strateške komunikacije za Evropsku komisiju i druge EU institucije, te glasnogovornik u mostarskom uredu OSCE-a.

Domaća javnost poznaje ga po nizu projekata koje je ostvario u Mostaru, pjesmi koja je trebala postati “himna Evrope” – “The Europe Song”, a koju su izvodili mostarski umjetnici, činjenici da je skakao s mostarskog Starog mosta, promovisanju kampanje “Subsidijarnost jeste riječ”, te stablu ginkoa, koje je zasadio u mostarskom velikom parku.

Nakon školovanja u Melbourneu, Richard Medić bio je pisac, muzičar i kompozitor prije nego se doselio u Evropu 2001. godine. Nakon rada u međunarodnim organizacijama u Mostaru, Prištini i Strasbourgu, preselio je u Bruxelles, gdje je radio kao konsultant za digitalne strategije i kampanje za EU institucije.

Bio je suosnivač internacionalne agencije za marketing i komunikacije The Right Street Digital koja, pored centrale u Bruxellesu, ima podružnicu u Mostaru. Posljednjih godina radio je kao kreativni direktor u toj agenciji, a uz karijeru, bavio se umjetničkim radom.

Tokom života i rada u Bruxellesu, kroz promociju, projekte i kontakte, Medić je uradio mnogo za Mostar i BiH. Posljednje dane proveo je u Gradu na Neretvi, gdje je bio u procesu snimanja dokumentarnog filma o Gimnaziji Mostar.