Više stotina hiljada zdravstvenih radnika stupa u štrajk u Velikoj Britaniji

Najveći britanski sindikat saopštio je da 350.000 radnika u državnoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) stupa u štrajk zbog plata ove zime, ističući izazove s kojima se suočava novi premijer Rishi Sunak prilikom preuzimanja dužnosti.

Unison, koji ima više od 1,3 miliona članova prema svojoj internetskoj stranici, izvijestio je u četvrtak da je najhitnije pitanje za Sunaka i njegovog ministra zdravlja Stevea Barclaya “bez sumnje pronalaženje rješenja za mnoge probleme koji utiču na NHS”.

“NHS gubi iskusno osoblje alarmantnim stopama. Zdravstveni radnici odlaze na poslove koji su bolje plaćeni i ne uzimaju toliki danak njima i njihovim porodicama. Ako se ovo nastavi, zdravstvena služba nikada neće prevladati zaostatak i neće moći izliječiti milione koji očajnički čekaju ljekarsku njegu”, rekla je generalna sekretarka Unisona Christina McAnea u izjavi.

Nezadovoljstvo među radnom snagom stalno raste usljed rastućih cijena osnovnih potrepština, od hrane do goriva, što je navelo radnike iz različitih sektora da započnu štrajk u znak protesta.

Broj pacijenata koji čekaju na početak liječenja popeo se na rekordnih 6,8 miliona krajem jula, prenosi Reuters.

Opterećenje zdravstvene službe jedan je od gorućih problema koje je naslijedio Sunak, a koji je u prvom govoru kao premijer obećao “jači NHS”.

Vladino odjeljenje za zdravstvo nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentarom.

(Fena)