U četvrtak u Poliklinici Vitalis počinje s radom PET/CT uređaj

U Poliklinici Vitalis u u Mostaru, u četvrtak, 3. novembra, u saradnji i uz podrušku lidera PET/CT dijagnostike u ovom dijelu Evrope Poliklinike Medikol Hrvatska, nakon dugotrajnih priprema, edukacija u inostranstvu, osiguravanja pravnih, tehničkih i sigurnosnih standarda, s radom kreće PET/CT uređaj.

PET/CT je jedna od najsavremenijih dijagnostičkih metoda današnjice, koja jednim snimanjem obuhvata i analizira cijelo tijelo. Umjesto nekoliko zasebnih pretraga, koje za pacijente iziskuju značajno duže vremena, te dijagnostiku na više različitih mjesta, PET/CT-om je to moguće učiniti u jednom aktu i na jednom mjestu, saopšteno je iz Poliklinike Vitalis.

Primarno se primjenjuje u dijagnostici zloćudnih bolesti, kliničkom praćenju bolesnika, procjeni proširenosti zloćudne bolesti kao i učinka liječenja. Nakon završenog liječenja, PET/CT se koristi za otkrivanje povrata zloćudne bolesti i metastaza, te kao pomoć pri određivanju polja zračenja. PET/CT se koristi i kod pojedinih neuroloških oboljenja poput rezistentne epilepsije, gubitka pamćenja i demencija.

PET/CT se, takođe, primjenjuje za procjenu vijabilnosti srčanog mišića, dijagnostici upalnih bolesti velikih krvnih žila, kod sumnje na infekciju grafta, kao i kod febrilnih stanja kojima se uprkos svakoj drugoj dijagnostičkoj obradi ne može naći uzrok.

Prilikom izvođenja pretrage, pacijenti su izloženi ionizirajućem zračenju koje je u medicinski prihvatljivim okvirima, a korist od pretrage višestruko nadmašuje njenu potencijalnu štetnost.

Za PET/CT pretragu potrebno je imati opravdanu medicinsku indikaciju koju postavlja specijalist određene grane medicine, a pacijenti se mogu naručiti na broj telefona 063 012 022 ili putem e-mail adrese pet-ct@poliklinikavitalis.com.

(NovaSloboda.ba)