Na MR pretrage pacijenti u SKB-u Mostar čekaju do osam mjeseci

Na radiologiji Sveučilišne kliničke bolnice Mostar najveća potražnja je za neuroradiološke MR pretrage, koje se, prema navodima iz te zdravstvene ustanove, čekaju u rasponu od jednog do osam mjeseci.

Zbog pandemije covida-19, dio bolničkog sistema tokom protekle dvije godine bio je značajno usporen ili povremeno ograničen, te je stoga, u tom periodu, primjetno smanjenje broja obrađenih pacijenata na Kliničkom zavodu za Radiologiju SKB-a Mostar.

Iz te bolnice kažu kako je to posljedično rezultiralo činjenicom da je u zadnje vrijeme povećan priljev pacijenata za radiološke dijagnostičke pretrage.

“Najveća potražnja odnosi se na neuroradiološke MR pretrage, te se takvi pacijenti trenutno naručuju u rasponu od mjesec do osam mjeseci, u zavisnosti od uputne dijagnoze i hitnosti obrade prema pravilima struke”, potvrdili su Feni iz SKB-a Mostar.

Kažu kako preduzimaju sve raspoložive načine kako bi ublažili pritisak povećanog broja pacijenata.

“U pogledu nastojanja da smanjimo liste čekanja, preduzimamo sve raspoložive načine kako bismo ublažili pritisak povećanog broja pacijenata, od povećanog broja radnih sati u svrhu snimanja MR pretraga, angažovanja dodatnih saradnika, kao i nabavke novog MR uređaja”, naglasili su.

Takođe, ističu kako u stalnoj komunikaciji s ljekarima/kliničarima i porodičnim ljekarima konstantno ukazuju na važnost dobrog prosuđivanja pri indiciranju radioloških pretraga.

(Fena)