Luiz Inacio Lula da Silva novi predsjednik Brazila

Brazilski ljevičarski čelnik Luiz Inacio Lula da Silva tijesnom većinom je porazio aktuelnog predsjednika Jaira Bolsonara u drugom krugu predsjedničkih izbora, ali aktuelni čelnik koji dolazi iz krajnje desnice nije priznao poraz u nedelju naveče, povećavajući brige da bi mogao osporiti izborni rezultat.

Vrhovni izborni sud (TSE) proglasio je Lulu novim predsjednikom s 50.9 posto osvojenih glasova naspram 49.1 posto za Bolsonara. Inauguracija 77. godišnjeg Lule zakazana je za 1. januar.

To je zapanjujući povratak za ljevičarskog bivšeg predsjednika i razoran udarac za Bolsonara, prvog aktuelnog brazilskog čelnika koji je izgubio na predsjedničkim izborima.

“Bolsonaro me nije zvao do sada kako bi priznao moju pobjedu, i ja ne znam da li će me pozvati ili će priznati moju pobjedu”, poručio je Lula desetinama hiljada oduševljenih pristalica, koji su slavili njegovu pobjedu na aveniji Paulista u Sao Paulu.

Izvor u Bolsonarovom timu izjavio je Reutersu da predsjednik neće davati izjave u javnosti do ponedeljka. Bolsonarov izborni štab nije odgovorio na poziv za komentarom.

(Fena)