VSTV BiH: Suspendovana tužiteljica Kajmaković

 Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) za tužioce donijela je odluku kojom se Diana Kajmaković udaljava od vršenja dužnosti zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, počevši od dana donošenja odluke, 31. oktobra, pa do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka pokrenutog disciplinskom tužbom Ureda disciplinskog tužioca (UDT) od 21. oktobra. 

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH se, prilikom donošenja odluke, rukovodila činjenicom da su ostvareni zakonom predviđeni uslovi za diskreciono privremeno udaljenje, saopćeno je iz ovog regulatronog tijela.

Iz VSTV-a podsjećaju da je podnesena disciplinska tužba sa prijedlogom da se tužena oglasi odgovornom i razriješi sa dužnosti zamjenika glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva BiH za radnje koje su obzirom na rukovodnu funkciju koju obavlja, takve prirode da se odgovornost tužene ne bi na pravilan i objektivan način mogla utvrditi bez udaljenja tužene od vršenja dužnosti u Tužilaštvu BiH tokom disciplinskog postupka.

“Kako tužena obnaša dužnost zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH smatra da vođenje disciplinskog postupka, uz istovremeno obavljanje rukovodne dužnosti, ugrožava kredibilitet navedene pravosudne institucije”, navodi se.

Kako se, takođe, navodi, radi objektivnog i vjerodostojnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti konkretnog slučaja, a posebno zbog interesa javnosti i obezbjeđenja pravičnog disciplinskog postupka, opravdano je da se Diana Kajmaković, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva BiH, privremeno udalji od vršenja dužnosti do pravosnažnog okončanja disciplinskog postupka.

Ovom odlukom, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH ni na koji način ne prejudicira niti može uticati na ishod ovog disciplinskog postupka.

Žalba ne odlaže izvršenje odluke o privremenom udaljenju, navodi se u saopštenju.

(Fena)