Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru učesnik Konferencije COP27

Učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru učestvovaće na  Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama 2022. – COP27, koja se ove godine održava u Egiptu od 6. do 18. novembra.

COP27 je najveća i najznačajnija konferencija o klimatskim promjenama u svijetu, a UWC Mostar se po prvi put pridružuje ovom značajnom dogadjaju.

Učenici Koledža pozvani su od strane organizatora Zayed Sustainability Prize iz UAE, gdje su 2020. godine osvojili prestižnu nagradu za najbolji ekološki projekat – Rezidencija Šantić u Mostaru, te će prisustvovati konferenciji COP27 kao gošće delegacije UAE.

Učenice Farah Šertović, Oliwia Kaluzna i Imman Kajtazović imaće priliku upoznati stručnjake i lidere u različitim sektorima i predstaviti vrijednosti UWC pokreta, Koledža u Mostaru, ali i Bosne i Hercegovine.

“Nevjerovatno sam ponosna na naše učenice koje su izabrane da predstavljaju UWC Mostar. Čast je nositi nasljeđe bivših generacija koje su učestvovale u izradi projekta i osvojile Zayed Sustainability Prize. Radujemo se susretu sa naučnicima, stručnjacima i drugim učesnicima kako bismo naučili o ublažavanju klimatskih promjena i naporima prilagođavanja na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou. Zahvalni smo na prekrasnoj prilici da prisustvujemo i pokažemo svoja nastojanja u pogledu održivosti”, izjavila je Emina Alibegović, profesorica biologije Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, koja će zajedno sa učenicima predstaviti UWC Mostar u Egiptu.

Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama 2022., poznatija kao Konferencija COP27, biće 27. konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koja će se održati od 6. do 18. novembra u Sharm El Sheikhu. Konferencija se održava pod predsjedvaanjem egipatskog ministra vanjskih poslova Sameha Shoukryja, a očekuje se prisustvo više od 90 šefova država i predstavnika 190 zemalja.

(NovaSloboda.ba)