Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlj umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac 1 stepen, Bugojno 3, Drvar, Livno 4, Jajce 5, Grude, Zenica 6, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica 7, Bijeljina, Bjelašnica, Doboj, Sarajevo-Bjelave, Stolac, Tuzla 8, Banja Luka, Ivan Sedlo 9, Zvornik 10, Bihać, Gradačac, Mostar 11, Trebinje 12, Neum 16 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini prije podne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od 17 do 23, na jugu do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike i dalje su dosta povoljne, mada bi nadolazeća promjena vremena i umjereno povećanje oblačnosti, kod osjetljivih osoba mogli uzrokovati slabije reakcije u vidu glavobolje, dekoncentracije, u noći probleme sa snom.

Temperature će u drugom dijelu dana blago opasti, stoga bi i zbog umanjenog osjeta sparine trebalo još uvijek biti dosta ugodno.

Preporučuje se prikladno oblačenje.

—–

BIHAMK

Na magistralnom putu Nevesinje-Mostar završeni su radovi

Na pojedinim dionicama uz rijeke Savu i Drinu vidljivost je smanjena zbog jutarnje magle. Upozoravamo i na učestale odrone i napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), zbog izvođenja neophodnih radova danas se obustavlja saobraćaj od 13 do 14 sati. Za vrijeme obustavljanja, alternativni pravac je Bihać-Bosanska Krupa-Krnjeuša-Bosanski Petrovac. U ostalom periodu, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Povremena polusatna obustavljanja saobraćaja zbog deminiranja terena aktuelna su od 08 do 16 sati na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Za vrijeme obustavljanja, u funkciji je alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Na magistralnom putu Žitomislići-Počitelj svaki dan osim nedjelje i praznika dolazi do obustava saobraćaja od 09 do 12,15 sati i od 13,15 do 15 sati.

Na magistralnom putu Nevesinje-Mostar završeni su radovi i saobraća se nesmetano.

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-18 Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip). Vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju jednom trakom, dok su vozila iz pravca Vogošće preusmjerena na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva). Na ovoj dionici dosta je usporeno saobraćanje, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnim putevima Konjic-Jablanica i Živinice-Đurđevik.

Pojačan je promet vozila i duge su kolone na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima Velika Kladuša, Bosanska Gradiška i Gradina. Na ostalim graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Zbog radova na graničnom prelazu Bosanska Gradiška danas i sutra (02. i 03.11.) od 08 do 17 sati vozila će saobraćati naizmjenično, jednom trakom, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)