Film “Balkanika” otvara 16. Mostar film festival

Film “Balkanika” reditelja Marina Mamuze, koga je radila pozorišno-filmsko udruženje Oktavijan, otvoriće 16. izdanje Mostar film festivala u petak, 11. novembra, u 20 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Riječ je o krimi drami s elementima komedije iz takmičarskog dijela programa koja prati grupu ljudi koja ilegalno trguje ljudima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Pored “Balkanike”, u ovom dijelu programa biće prikazano još jedanaest filmova iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije, i to – “Švedsko srce moje majke”, “Heroji”, “Jahači”, “4:2”, “Zbornica”, “Stric”, “Praznik praznine”, “Baci se na pod”, “Divljaci”, “Nekad smo bili ljudi” i “Vučje bobice”.

Na MOFF-u četiri bh. dugometražna filma

Direktor MOFF-a Slaven Knezović podsjetio je kako je 16 godina iza festivala i da je to period na koji se mogu s ponosom osvrnuti, te prisjetiti dobrih trenutaka, lijepih druženja i puno gostiju koji su prošli kroz Mostar, poručivši kako MOFF nastavlja u tom duhu.

Napomenuo je kako su na MOFF-u ove godine tri filma iz BiH, plus jedan u koprodukciji sa Slovenijom, odnosno četiri bh. dugometražna igrana filma, navodeći kako to predstavlja skok u bh. kinematografiji, čemu pridonose razni filmski festivali koji se odvijaju širom BiH. 

Po njegovim riječima, ovogodišnji natjecateljski program obiluje velikim brojem glumačkih ostvarenja.

“Time će biti teži zadatak za ovogodišnji stručni žiri, kojim predsjedava Dejan Dabić, filmski kritičar, autor animiranih filmova i umjetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, a članovi žirija su dr. sc. Branka Bešević Gajić, nagrađivana filmska i televizijska rediteljica, umjetnica, producentica i scenaristica, te Anila Gajević, osnivačica prve casting i talent agencije u BiH ‘Zona’, koja je danas postala vodeća agencija u jugoistočnoj Evropi i šire”, kazao je Knezović.

Oni će najboljim glumačkim ostvarenjima dodijeliti tradicionalnu nagradu Mostar film festivala “Stablo ljubavi”.

U dokumentarnom dijelu programa biće prikazano šest ostvarenja: “Glumčina”, “To je Toma”, “Pjevaj mi pjesmu”, “Sarajevo Safari”, “Evo sada vidiš da može”, “Uskrs, grad i rokenrol”.

Takođe, tri kratka filma upotpuniće ovogodišnji festival, a riječ je o filmovima “Olga”, “Majka” i “Do dna”.

Studentski filmovi – nezaobilazan dio Mostar film festivala

Nezaobilazan dio Mostar film festivala su i studentski filmovi, gdje će biti prikazano desetak filmova studenata iz Banja Luke, Cetinja, Zagreba i Novog Sada.

U saradnji s akademijama i uvaženim stručnim i nastavnim kadrom, kao rastući festival s ciljem promocije regionalne filmske umjetnosti s naznakom na filmsku glumu, cilj je doprinijeti i što boljem razvoju i afirmaciji mladih autora u svijetu filmske industrije, poručili su organizatori.

Ovogodišnji masterclass vodiće predavači glumac, reditelj i producent Dejan Aćimović te glumac Branko Janković.

“Masterclass radionice sigurno su jedan od najspecifičnijih programa na festivalu, koji je zamišljen kao radionica, u kojoj bi respektabilni glumci iz regije čiji su filmovi u takmičarskom programu festivala, te uvaženi filmski profesionalci radili u grupama s odabranim studentima glume na tehnikama glume, kao i na svim profesionalnim aspektima glumačkog poziva”, naveli su organizatori.

Promocija monografije o Nedi Arnerić “Čarobna melanholija”, autorice Anite Panić biće održana u okviru festivala u subotu, 12. novembra, u 17,30 sati u maloj dvorani Kosače.

Ovo je njena treća monografija nakon onih o glumcima Petru Kralju (1941.-2011.) i Mileni Dravić (1940.-2018.).

Arnerić je glumila u više od stotinu filmova, 40 predstava i ostvarila je međunarodnu karijeru. Igrala je u Italiji, u Francuskoj i Americi.

MOFF i ove godine okuplja vrijedne zaljubljenike u filmsku umjetnost

Mostar film festival i ove godine okuplja vrijedne zaljubljenike u filmsku umjetnost, stoga pozivaju mlade da im se priključe i postanu dio volonterske ekipe.

“Na poziv se mogu javiti svi zainteresovani za timski rad, filmsku umjetnost i dobru zabavu. Volonterima je osigurano besplatno gledanje filmova u slobodno vrijeme, kao i obroci, službene majice, preporuke za dalje angažmane na budućim festivalima, te potvrda o volontiranju”, poručila je članica Organizacijskoga odbora MOFF-a Ana Lasić.

Prodaja ulaznica za 16. Mostar film festivala počinje u subotu, 12. novembra, u Kosači.

Inače, ovogodišnje izdanje MOFF-a traje do utorka, 15. novembra.

(Fena)