Sunčano uz malo do umjereno oblačno

Jutros je u većem dijelu naše zemlje sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 07 sati: Sokolac 0 stepeni, Bugojno, Drvar 2, Jajce 3, Livno 4, Sanski Most, Zenica 5, Banja Luka, Bjelašnica, Grude, Ivan Sedlo, Sarajevo 6, Tuzla 7, Prijedor 8, Bihać, Stolac 9, Gradačac 10, Mostar, Trebinje 14, Neum 16 steepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od 16 do 22, na jugu do 24 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Slično kao i proteklog dana, uz povremeno izraženije naoblačenje, što bi moglo uzrokovati manje probleme osjetljivim osobama i djelovati pretežno na nešto lošije raspoloženje.

Uz sunčane intervale i ugodne temperature zraka, opšta slika i dalje će ipak biti povoljna.

Sa noćnim satima, usljed približavanja promjene, hronični bolesnici i meteoropate bi mogli osjetiti pojačane tegobe u vidu glavobolje, malaksalosti, problema sa snom, stoga je poželjno umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

U jutarnjim satima magla smanjuje vidljivost

U jutarnjim satima magla smanjuje vidljivost, a izdvajamo dionice uz rijeke: Bosnu, Savu, Drinu i Lašvu. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uslovima na putu. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog izvođenja radova na dionici magistralnog puta Žitomislići-Počitelj, svaki dan osim nedjelje i praznika dolazi do obustavljanja saobraćaja u terminima od 09 do 12,15 sati i od 13,15 do 15 sati.

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-18 Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip) zbog čega vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju usporeno, jednom trakom, dok se vozila iz pravca Vogošće preusmjeravaju na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva).

Povremena polusatna obustavljanja zbog deminiranja terena aktuelna su od 08 do 16 sati na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Za vrijeme obustavljanja, u funkciji je alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Zbog izvođenja radova na izgradnji obilaznice Donji Vakuf, saobraćaj je obustavljen na raskrsnici magistralnih puteva (M-5 i M-16) u Donjem Vakufu i preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati), saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)