Prijedlog pritvora i mjera zabrane za četiri osumnjičene osobe u akciji “Raptor”

Nakon ispitivanja osumnjičenih, u prisustvu njihovih advokata, postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilašteljstva BiH, uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvije osumnjičene osobe, te prijedlog za određivanje mjera zabrane za još dvije osumnjičene osobe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, a predložene stroge mjere zabrane obuhvataju zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja, kao i zabranu sastajanja sa određenim osobama.

Nakon što je upućen prijedlog za mjere pritvora i mjere zabrane, kasno sinoć održano je sudsko ročište, na kome je postupajuća tužiteljica detaljno obrazložila razloge za mjere pritvora i mjere zabrane, koje trebaju osigurati neometan nastavak istrage koju vode Tužilaštvo BiH, MUP KS i partnerske policijske agencije.

Akcija “Raptor” usmjerena je ne otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnim drogama, krijumčarenje osoba i druga povezana krivična djela, a radi se o predmetu u kome se realizuje međunarodna saradnja i koriste informacije dobijene dešifrovanjem Sky i Anom aplikacija.

Istraga u predmetu se nastavlja.

M. N.

(NovaSloboda.ba)