Fokus samita o klimatskim promjenama na odšteti za najugroženije

Samit UN o klimatskim promjenama počinje danas u Šarm el Šeiku u Egiptu u okolnostima sve glasnijih poziva bogatim zemljama da obeštete siromašnije koje su najugroženije klimatskim promjenama.

Očekuje se da će se veći dio rasprave odnositi na gubitak i štetu, odnosno na sredstva za kompenzaciju koje bogate zemlje obezbjeđuju zemljama sa nižim prihodima koje snose malu odgovornost za emisije koje utiču na klimatske promjene.

Delegati na otvaranju plenarne sedmice treba da odobre dnevni red konferencije, sa pažnjom usmjerenom na to da li se bogatije zemlje slažu da kompenzacija bude zvanično uvrštena u dnevni red.

Očekuje se da će diplomate iz više od 130 zemalja insistirati na stvaranju namjenskog fonda za finansiranje gubitaka i šteta.

Na klimatskom samitu prošle godine u Glazgovu, zemlje sa visokim dohotkom blokirale su prijedlog finansiranja gubitaka i štete, a umjesto toga podržale novi trogodišnji dijalog za diskusije o finansiranju.

Rasprava o gubicima i šteti nalazi se na privremenom dnevnom redu samita i danas će biti odlučeno da li će se naći i na zvaničnom.

“Nadam se da će to doći na dnevni red”, rekao je za reuters Matthew Samuda, ministar u ministarstvu ekonomskog rasta Jamajke.

On kaže da je došlo do omekšavanja stavova mnogih naroda, koji prije godinu ili dvije godine ne bi bili voljni da to podrže.

(Srna)