Zavod za javno zdravstvo FBiH: Počelo vakcinisanje protiv sezonske gripe

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH poziva stanovništvo da se vakciniše protiv sezonske gripe, posebno osobe starije životne dobi i osobe s hroničnim bolestima.

“Zainteresovani se mogu cijepiti protiv sezonske gripe, svakog ponedeljka i petka u periodu od 9 do 15 sati u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, u obe organizacione jedinice – Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostaru – Vukovarska 46 (Epidemiološka ambulanta, 036/382-106) i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu- Titova 9 (Epidemiološka ambulanta, 033/564-639). Akcija će trajati do isteka zaliha vakcina”, navodi se.

Kako podsjećaju, vakcinisanje protiv sezonske gripe je jedini pravi vid zaštite, te se posebno preporučuje osobama koje imaju povećan rizik od komplikacija ove bolesti.

“Osobama starijim od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe, te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na satrost, uključujući i djecu), kao i radnicima u domovima za starije osobe, te institucijama za njegu hroničnih bolesnika, osobama s hroničnim oboljenjima (uključujući i djecu), posebno oboljenjima srca i pluća, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, hronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama.

U slučaju da se osoba za koju je vakcinisanje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja, ne može vakcinisati (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uslovima mogu vakcinisati osobe iz njihove bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.). Vakcinisanje protiv sezonske gripe preporučuje se i zdravstvenim radnicima i trudnicama, navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

(Fena)