Znaci nade i ohrabrenja

Koralni grebeni na južnim Ekvadorskim ostrvima su se oporavili tako brzo i tako sjajno, kako mnogi istraživači nisu mogli ni pretpostaviti.

Plave ruže sa morskog dna. Ovaj koralni greben, koji čini ring oko ostrva Vostok u Centralnom Pacifiku, preobratio se unutar zadnjih pet godina u jedan netaknuti raj, od pustoša izazvanog fenomenom El Nino, u ovu bujnu ljepotu.

Većina cvjetnih korala bile su žrtva toplotnog fenomena El Nino, koji je 2015./16. godine doveo do pojave neobičnih, necikličnu promjenjivih okeanskih strujanja u okeanografsko-meteorološkom sistemu. Ova lisnata Monipora uspjela je da se održi i da grebenu udahne jedan potpuno novi život.

A kako kažu, ako kameni korali čine cigle jednog koralnog grebena, onda koralne alge čine malter, koji sve to drži zajedno, a istovremeno je i omiljeni substrat koraljnih larvi, što su dokumentovali eksperti  ”Pristine Seas”, projekta koji dokumentuje događanja oko korala i algi na ostrvima u Južnom Pacifiku, nakon El Nina.

Uz temu:

Ekvatorska ostrva (ili Linijska ostrva, eng. Equatorial Islands ili Line Islands) je niz koraljnih ostrva i atola u centralnom Pacifiku (Polinezija).

Ostrva su nastala vulkanskom aktivnošću i nalaze se južno od Havaja. grupa od 11 ostrva proteže se u dužini od 2.350 kilometara, smjerom sjeverozapad – jugoistok, što ga čini jednim od najdužih ostrvskih nizova na svijetu. Osam ostrva administrativno pripadaju Kiribatiju, dok preostala tri ostrva pripadaju Sjedinjenim Američkim Državama (Mala udaljena ostrva SAD-a). Ostrva obuhvataju 535 km². Samo atoli Kiritimati i Tabuaeran te koraljno ostrvo Teraina imaju trajno stanovništvo. Prema podacima iz 2010. godine, na njima je živjelo 9.236 stanovnika.

OstrvoKiritimati obuhvaća 388 km² te je najveći svjetski atol.

(geo)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)