“Game” večeras u okviru “Mosta budućnosti”

U Centru za kulturu Mostar večeras, sa početkom u 19 sati, VKBI Mostar organizuje veče pod nazivom “Most za budućnost”, a u povodu 29. godišnjice os rušenja Starog mosta. U okviru programa predstaviće se Mostarski teatar mladih, čiji će ansambl izvesti 99. reprizu predstave “Game”.

Selektor jednog ovogodišnjeg festivala, između ostalog je o predstavi “Game” u obrazloženju zapisao: “Tema izbjeglištva sada je aktuelnija nego ikad prije. Ova je predstava rađena uglavnom u ispovjednoj formi, te doprinosi doživljaju dokumentarnog i stvarnog. Pojedina, veoma dobra rediteljska rješenja, pravo su osvježenje”.

Predstava je, kao autorski projekat, nastala na bazi radionica sa migrantima iz Migrantskog centra Salakovac, a u okviru IMPACT projekta, što ga je u BiH implementirala Agencija lokalne demokratije LDA Mostar. “Game” je autorski projekat Seada Đulića, a u predstavi igraju Sara Kljajić, Emana Tabaković, Arduana Macić, Haris Pašić, Adis Sandžaktar i Teo Sandžaktar.

Ova predstava i radionice koje su joj prethodile pokušaj su izgradnje mostova sa ljudima koje je nevolja dovela u naš grad i našu zemlju. eMTeeM-ovci čvrsto vjeruju da, prije svih razaranja, dođe do rušenja mostova među ljudima, te je zato od izuzezne važnosti graditi upravo te mostove. Mostovi među ljudima su mostovi budućnosti.

“Boljeg datuma i boljeg dana za poslati takvu poruku nema od tužne godišnjice rušenja bisera svjetske graditeljske baštine, Starog mosta u Mostaru. I prije ovog rušenja srušeni su mostovi među ljudima. Gradimo ih”, navode iz MTM-a.

(NovaSloboda.ba)