Mark Zuckerberg, vlasnik kompanije Meta, otpustio 11.000 radnika

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, danas se pismom obratio uposlenicima krovne kompanije Meta te najavio 11.000 otkaza. Meta je, podsjetimo, kompanija u čijem je vlasništvu Facebook. Talas otpuštanja, prvi u 18. godišnjoj istoriji kompanije, nadovezuje se na hiljade otkaza u drugim velikim tehnološkim kompanijama poput Twittera u vlasništvu Elona Muska i softverski giganta Microsofta, prenosi AP. 

“Danas sam tu da s vama podijelim informacije o najtežim promjenama koje smo uveli u istoriji Mete. Odlučio sam smanjiti veličinu našeg tima za oko 13 posto i otpustiti više od 11.000 naših talentovanih uposlenik”, objavio je Zuckerberg u pismu radnicima Mete.

Zuckerberg je tako potvrdio nagađanja o drastičnim rezovima u kompaniji koja je pretrpjela ogroman gubitak tržišne vrijednosti i pad prihoda s padom vrijednosti dionica od 70 posto. 

Procvat Mete u vrijeme pandemije splasnuo je u ovoj godini i poništio optimističke prognoze za zadnji kvartal 2022. godine, koja je donijela najvišu inflaciju u više decenija i ubrzano podizanje kamatnih stopa.

“Takođe, preduzimamo niz dodatnih koraka kako bismo postaliefikasnija kompanija, i to rezanjem diskrecijske potrošnje i produženjem odluke o zamrzavanju novog zapošljavanja do kraja prvog kvartala iduće godine. Znam da će ovo svima pasti teško i posebno mi je žao onih na koje se odnosi ova odluka”, objavio je Zuckerberg.

U svom obraćanju, dodao je da se na početku pandemije svijet ubrzano preselio na internet, a talas e-trgovine doveo je do ogromnog rasta prihoda.

“Mnogi su ljudi predviđali da će ovo biti trajno ubrzanje, koje će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije. I ja sam tako mislio, pa sam donio odluku o značajnom povećanju ulaganja”, navodi Zuckerberg u pismu zaposlenicima Mete.

On navodi da se, nažalost, sve odigralo onako kako je očekivao.

“Ne samo da se internetska trgovina vratila na prijašnje trendove, već su i makroekonomski pad, povećana konkurencija i gubitak reklama uzrokovali da nam prihodi budu puno manji nego što sam očekivao. Pogriješio sam i preuzimam odgovornost za to”, navodi Zuckerberg. 

Kompanija je objavila da će otpuštenim radnicima isplatiti otpremnine u visini 16 sedmica osnovne plate, plus dva dodatne sedmice za svaku godinu radnog staža i preostale plaćene slobodne dane.

Radnicima će kompanija još šest mjeseci pokrivati troškove zdravstvenog osiguranja, a otpušteni će 15. novembra dobiti penzione uplate. 

Takođe, novi vlasnik Twittera, poduzetnik i milijarder Elon Musk, prošle je sedmice otpustio polovinu uposlenika kompanije, njih gotovo 4000.

(Fena)