U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini mala do umjerena naoblaka. Po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Livno 0 stepeni, Bugojno i Drvar 1, Jajce i Sarajevo 2, Ivan Sedlo, Sanski Most i Tuzla 3, Bijeljina, Bjelašnica, Doboj, Grude i Zenica 4, Banja Luka 5, Bihać, Mostar i Trebinje 7, Gradačac 9. Neum 12 stepeni.

Danas u Bosni prije podne malo do umjereno naoblačenje. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom. Naoblačenje sa zapada u drugom dijelu dana koje će usloviti prolaznu slabu kišu. U Hercegovini sunčano uz umjereno oblačnoo.

Vjetar slab, prije podne jugo, a u drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 12 i 17, na jugu zemlje do 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Stabilne vremenske prilike i porast temperatura zraka ugodno će djelovati na većinu ljudi.

Tokom jutarnjih i večernjih sati trebalo bi posvetiti nešto više pažnje oblačenju, obzirom da će biti svježije u odnosu na ostatak dana.

Također ne treba isključiti mogućnost pojave mjestimične magle, što bi moglo uzrokovati poteškoće hroničnim bolesnicima.

—–

BIHAMK

Saobraća se uz pojačanu frekvenciju vozila

Na putevima u BiH saobraća se uz pojačanu frekvenciju vozila, a posebno je frekventno u gradskim centrima.

Gusta magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Magle ima i preko planinskog prevoja Romanija (Sarajevo-Rogatica), a dodatno na ovom putnom pravcu upozoravamo na izlaske konja koji se kreću u grupama. U područjima sa maglom, kolovoz je vlažan, pa savjetujemo oprezniju vožnju, uz obavezno držanje propisanog odstojanja između vozila.

U toku su sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-18 Sarajevo-Vogošća u ulici Alipašina (od raskrsnice za stadion “Asim Ferhatović Hase” do naselja Šip) zbog čega vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju usporeno, jednom trakom, dok se vozila iz pravca Vogošće preusmjeravaju na alternativni pravac (kroz ulicu Jukićeva).

Zbog izvođenja radova na dionici magistralnog puta Žitomislići-Počitelj, svaki dan osim nedelje i praznika dolazi do obustavljanja saobraćaja u terminima od 09 do 12,15 sati i od 13,15 do 15 sati.

Povremena polusatna obustavljanja saobraćajam zbog deminiranja terenam aktuelna su od 08 do 16 sati na magistralnom putu Srebrenik-Orašje, dionici Cerik-pijaca „Arizona“. Za vrijeme obustavljanja, u funkciji je alternativni pravac Cerik-Brčko-Orašje.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije zbog radova saobraća se i na dionici autoputa A-1 Zenica sjever-Zenica jug, kao i na magistralnom putu Bihać-Bosanski Petrovac.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)