Počeo 16. Mostar Film Festival

Prigodnom svečanošću i projekcijom filma Marina Mamuze “Balkanika”, u petak naveče u gradu na Neretvi svečano je otvoren 16. Mostar Film Festival, koji će do 15. novembra publici ponuditi najbolja filmska ostvarenja iz BiH i regije.

Krimi drama s elementima komedija “Balkanika” prati grupu ljudi koja ilegalno trguje ljudima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a do zapleta dolazi kada se švercer zaljubi u migranticu Laylu.

Reditelj i producent Marin Mamuza kazao je u izjavi za medije kako je ovo njegov prvi dugometražni igrani film, te da je cijeloj ekipi filma izuzetno drago što je baš njima pripala čast da otvore jedan ovako značajan filmski festival i za BiH i regiju.

Smatra kako će publika kroz “Balkaniku” osjetiti i napetost i smijeh, ali nažalost i tugu.

Spomenuo je i svog sunarodnjaka, takođe, rođenog Livnjaka Matu Rimca kojem je pojavljivanje u filmu “Balkanika” prva filmska i televizijska uloga, napomenuvši pri tom kako je riječ o prvom filmu koji je u potpunosti snimljen u Livnu, te da je na gledaocima da procijene kako su Livnjaci taj posao i uradili.

Scenarist i glumac u filmu Luka Mamuza izjavio je kako je cijela priča krenula iz dugogodišnjega rada YouTube kanala Jure i Mate, koji je bio dosta humorističnijeg sadržaja od “Balkanike”, koja je koncipirana kao kriminalistička drama s elementima humora.

Direktor festivala Slaven Knezović podsjetio je kako je pozorišno-filmsko udruženje Oktavijan u svojih 16 godina postojanja, osim organizacije festivala, priredilo i tridugometražna igrana filma, u kojima su većinski producenti, te pet koprodukcija.

“Osam filmova imamo iza sebe. Pokazali smo koliko možemo i postali smo zamajac i glavni kotač filmske industrije u Hercegovini”, naglasio je Knezović

Potom je dodao kako neko prilikom svoga rada otkrije naftu, neko gas, dok je on otkrio izuzetnoo talentovanu ekipu iz Livna.

“Ponovo otvaramo festival domaćim filmom, koji je nastao rukama naših talentovanih ljudi. Nastavićemo u tom smjeru i s organizacijom festivala i sa snimanjem filmova”, rekao je direktor festivala.

Miroslav Landeka, u ime Gradske uprave Mostara, podsjetio je kako je Mostar od samog početka stajao iza Mostar film festivala, i finansijski i logistički, te kako je festival jedan od pokazatelja da je ovaj grad uistinu prijestonica kulture.

Uoči projekcije filma, reditelj „Balkanike“ Marin Mamuza je podvukao kako je svih godina festivala dolazio s bratom gledati filmove, glumce i njihov rad.

“Dočekali smo i taj dan da naš film otvori festival. Puno ljubavi i energije smo utkali u ovaj film i iskreno vjerujem da ćete uživati”, zaključio je Mamuza.

Osim “Balkanike”, u taakmičarskom dijelu programa MOFF-a bit će prikazano još jedanaest filmova iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije: “Švedsko srce moje majke”, “Heroji”, “Jahači”, “4:2”, “Zbornica”, “Stric”, “Praznik praznine”, “Baci se na pod”, “Divljaci”, “Nekad smo bili ljudi” i “Vučje bobice”.

U dokumentarnom dijelu programa biće prikazano šest ostvarenja: “Glumčina”, “To je Toma”, “Pjevaj mi pjesmu”, “Sarajevo Safari”, “Evo sada vidiš da može”, “Uskrs, grad i rokenrol”. Tri kratka filma upotpuniće ovogodišnji festival, a riječ je o filmovima “Olga”, “Majka” i “Do dna”.

Nezaobilazan dio Mostar film festivala su i studentski filmovi, gdje će biti prikazano desetak filmova studenata iz Banjaluke, Cetinja, Zagreba i Novog Sada.

Kako su ranije najavili organizatori, u saradnji s akademijama i uvaženim stručnim i nastavnim kadrom, kao rastući festival s ciljem promocije regionalne filmske umjetnosti s naznakom na filmsku glumu, cilj je doprinijeti i što boljem razvoju i afirmaciji mladih autora u svijetu filmske industrije.

Ovogodišnji masterclass vodiće predavači glumac, reditelj i producent Dejan Aćimović te glumac Branko Janković.

Masterclass radionice sigurno su jedan od najspecifičnijih programa na festivalu, koji je zamišljen kao radionica u kojoj bi respektabilni glumci iz regije čiji su filmovi u takmičarskom programu festivala, te uvaženi filmski profesionalci radili u grupama s odabranim studentima glume na tehnikama glume, kao i na svim profesionalnim aspektima glumačkog poziva.

Takođe, u sklopu festivala biće upriličena i promocija monografije o Nedi Arnerić “Čarobna melanholija”, autorice Anite Panić.

(Fena)