Projekat “Beyond Words” podržao program volontiranja u Memorijalnom centru Srebrenica

Memorijalni centar Srebrenica je u okviru projekta „Beyond Words“ podržao program volontiranja za mlade. Riječ je o projektu institucije Memorijalnog centra, koji se bavi bilježenjem i indeksiranjem usmene istorije – svjedočenja osoba koje su preživjele genocid u Srebrenicu i članova porodica ubijenih u genocidu.

Memorijalni centar, kroz aktivnosti, nastoji uključiti mlade stručnjake iz cijele zemlje, što je rezultiralo i sa osiguranjem prilika za volonterski rad na istraživanjima.

Armin Šuvalić, magistar engleskog jezika, živi i radi u Doboj Istoku. Prijavio se za volontiranje pri Memorijalnom centru.

“Poricanje je samo moguće ukoliko oni koji su preživjeli ne nastave podsjećati sve nas da se to zaista dogodilo. To je samo moguće na ovaj način, jer iz godine u godinu sve je manje onih koji su to preživjeli. Ako se njihove priče ne zabilježe, nove generacije neće znati puno o tome. Drago mi je da sam barem na ovaj način imao priliku doprinijeti da se ovo sjećanje održi i nadam se da će projekat ispuniti svoju pravu svrhu”, poručio je Šuvalić.

Volonterski rad prilika je i za potomke i srodnike žrtava genocida u Srebrenici da daju svoj doprinos sjećanju i radu Memorijalnog centra.

” Obzirom da sam kroz svoje lično iskustvo svjesna koliko je teško onima, koji su sve to preživjeli govoriti, osjećam duboko poštovanje prema svima koji su skupili dovoljno hrabrosti da budu dio procesa dokumentovanja istorije. Moja motivacija je poštovanje i podrška svima njima, koji imaju dovoljno snage i hrabrosti da rade na dokumentovanju istorije”, napomenula je Azra Delić.

Magistrica prava, Nidžara Zekić, takođe, je učestvovala u volonterskom programu.

“Već duže vrijeme pratim rad Memorijalnog centra Srebrenica i imala sam želju da bar na neki način doprinesem njihovom radu. Zato sam bila presretna kada mi se pružila prilika da volontiram na projektu Beyond words”, istakla je.

Volonteri su svoj doprinos dali kroz prevode materijala, učešće u pretrazi ‘ključnih riječi’, koje će olakšati istraživački rad na materijalima, lekturu i uređivanje postojećih materijala.

Koordinator projekta Mahir Omerović kazao je da se kroz projekat pokazuje koliko je važno stvoriti okvir za ozbiljan istraživački rad na očuvanju svjedočenja.

U okviru projekta će se izvršiti indeksiranje najmanje 50 video-svjedočenja, što će biti osnova za pretraživanje sadržaja istraživačima iz zemlje i svijeta.

Takođe, biće realizovani prevodi materijala, a 9. decembra, na Međunarodni dan sjećanja i dostojanstva žrtava zločina genocida i prevencije genocida, će u Memorijalnom centru biti predstavljena i publikacija “Beyond words”, nastala kao rezultat istraživačkog rada koji su kroz Ured rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini podržali UNDP i UNHCR, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

(Fena)