Cijene nafte pale nakon tronedeljnog rasta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale, nakon tronedjeljnog uzastopnog rasta, jer usporavanje rasta ekonomija vodi u slabljenje potražnje za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 2,6 posto, na 95,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,9 posto, na 88,96 dolara.

Pad cijena posljedica je usporavanja rasta ekonomija jer zbog toga slabi i potražnja za naftom.

Prošle sedmice objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u u prethodnoj sedmice porasle za 3,9 miliona barela, dostigavši najviši nivo od jula 2021. godine, a to ukazuje na slabljenje potrošnje Amerikanaca na gorivo.

S druge strane, podršku cijenama pruža nada trgovaca da bi potražnja ponešto mogla ojačati, nakon odluke kineskih vlasti o ublažavanju mjera usmjerenih na suzbijanje Covid-19.

Ublažavanje ograničenja uključuje skraćivanje karantina za bliske kontakte oboljelih i inostrane posjetioce na dva dana i ukidanje kazne vazduholovnim prevoznicima koji dovezu zaražene putnike.

Osim što su odredbe o radu od kuće ograničile mobilnost i smanjile potražnju za gorivom, putovanja širom Kine još su uvijek prigušena, jer Kinezi žele izbjeći rizik da završe u karantinu,, napisali su, pak, u bilješci analitičari ANZ Researcha, prenosi SEEbiz.

Podsticaj tržištu pružio je i slabiji dolar, jer to dovodi do pojeftinjenja nafte za kupce s drugim valutama, što podstiče potražnju.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošle sedmice gotovo četiri posto.

Podršku cijenama pruža i skoro stupanje na snagu embarga EU na rusku naftu, kao i nedavna odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera o smanjenju proizvodnje.

Nakon što su prošle godine cijene nafte skočile više od 50 posto, zahvaljujući oporavku ekonomija od koronakrize, od početka ove godine porasle su oko 20 posto, što je ponajviše posljedica rata u Ukrajini.

(Fena)