Pet mjeseci od terorističkog čina u Mostaru: “Istraga u toku” štiti neofašizam

Danas se navršilo pet mjeseci od terorističkog čina izvršenog 14. juna ove godine na Nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine – Partizanskom spomen groblju. Počinioci još nisu otkriveni niti javnost ima bilo kakvu ozbiljnu informaciju o ovom događaju od one uobičajene: Istraga je u toku. Istraga traje trideset godina i nikada niko nije sankcionisan, stoji u saopštenju UABNOR-a Mostara.

Kako građani onda da u tako “efikasne” organe bezbjednosti da imaju povjerenje?

Teško, gotovo nikako.

Jasno je i pticama na grani da niko ne želi riješiti ove terorističke, rušilačke pohode koji traju trideset godina.

Istina, čuli smo resornog ministra koji se pravdao optužujući tužilaštvo da tamo stvari zapnu, ali tužilaštvo je i na te optužbe ostalo nijemo i jedino o čemu je obavijestilo javnost je konstatacija: Predmet je formiran.

Nedovoljno, neozbiljno i neprofesionalno i od jednih i od drugih.

Ovakvo ponašanje može se razumjeti samo kao opstrukcija, a u ovakvim slučajevima opstrukcija je saučesništvo.

Pored toga, neposredno poslije izvršenog terorizma brojni političari i nosioci funkcija u izvršnoj vlasti obišli su ovaj spomenik i dali mnoštvo obećanja o pomoći u saniranju šteta i efikasnoj istrazi. Sve je završilo na nedovoljnih 200 hiljada KM Federalne vlade. Ostala obećanja bila su pokušaji ubiranja jeftinih predizbornih poena. Na Partizanskom spomen groblju nema još ništa ni od video nadzora koji obeća gradonačelnik, ali ni od obezbjeđenja i novca koji obećaše oni sa državnog nivoa.

Nakon svega, jedina poruka koju im se može poslati jeste: Ne dolazite više, jer i vaša lažna obećanja su doprinos devastaciji i ohrabrenje neofašistima. koji ovaj vrijedan spomenik žele uništiti, kao što su i brojne širom zemlje.

U prilog ukupnoj saučesničkoj aktivnosti ide i najava radova na dijelu obnove kako bi se potrošio novac koji je odobrila Federalna vlada. Upozoravamo da je bilo kakva obnova prije fizičke zaštite spomenika uzaludan posao i bacanje novca. Za 24 sata sve će biti ponovo uništeno ako ne bude obezbijeđeno. Sve ovo liči na zajednički pokušaj dokazivanja kako je nemoguće i nepotrebno obnavljati Partizansko spomen groblje. No pasaran. Ima dovoljno onih koji ne misle tako.

Jedino rješenje, a to je već primijenjeno u nekim gradovima i pokazalo se efikasno, je formiranje malog javnog preduzeća, koje će brinuti o svim monumentalnim spomenicima u gradu ili kantonu.

Nakon pet mjeseci valja reći: Gospodo, po onome što radite trideset godina, jasno nam je koju stranu ste odabrali. Očigledno je da je to strana za koju je istorija rekla puno toga i odbacila je.

Radite ili odlazite sa funkcija na kojima nedjelovanjem štitite neofašizam”, ističe se u saopštenju UABNOR-a Mostara..

(NovaSloboda.ba)