Podgorica: Novi protesti 17. novembra

U Podgorici ispred skupštinske zgrade u četvrtak, 17. novembra biće organizovani protesti protiv usvojenih izmjena zakona o predsjedniku te zemlje, saopšteno je iz Organizacionog odbora pokreta “Ima nas”.

Takođe, tokom protesta b će zatraženo organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora za čije je održavanje prikupljeno više od deset hiljada potpisa građana, stoji u saopštenju iz tog odbora.

Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj, finansijskoj, ekonomskoj, bezbjedonosnoj, zdravstvenoj krizi i jedini izlaz je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora kako bi što prije dobili odgovornu vladu, koja će štiti interese države i raditi u korist građana, smatraju u pokretu “Ima nas”.

Izmijenjeni Zakon o predsjedniku, koji usvojen u Skupštini Crne Gore, uz veliko negodovanje DPS-a i stranaka njegovih tradicionalnih koalicionih partnera, produbio je političku krizu u toj zemlji.

Prema izmjenama tog zakona, koje je predložio Demokratski front, Ðukanović bi se trebao vratiti u ustavne okvire, a vođa Demosa Miodrag Lekić predložen je za mandatara za sastav nove vlade.

Ðukanović je ignorisao prijedlog da Lekić bude mandatar vlade koja bi zamijenila vladu u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, a kojoj je nepovjerenje izglasano na inicijativu DPS-a i to nakon što je potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Prvi protest pokreta “Ima nas” održan je u Podgorici, 8. novembra i njegov formalni organizator bio je Forum Luča, a podržali su ga DPS, SDP, SD i LP.

Odluku o tome jesu li usvojene izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore ustavne mogao bi donijeti crnogorski Ustavni sud, međutim taj pravosudni organ ne funkcioniše jer ima samo tri člana. 

(Fena)