Turska okrivila za napad u Istanbulu kurdske militante

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu okrivio je u ponedeljak kurdske militante za eksploziju, u kojoj je poginulo šest osoba u istanbulskoj najvećoj trgovačkoj ulici, i saopštio da je policija uhapsila 22 osumnjičene osobe, među kojima i osobu koja je podmetnula bombu.

Soylu je izjavio da je naređenje o napadu na istanbulsku aveniju Istiklal izdato u Kobaniju, gradu u sjevernoj Siriji, gdje su turske snage izvodile operacije protiv sirijske kurdske milicije YPG u posljednjim godinama.

“Analizirali smo naređenje za napad koje je stiglo iz Kobanija”, kazao je Soylu, dodajući da se bombaš provukao kroz Afrin, drugu regiju u sjevernoj Siriji.

“Osoba koja je izazvala incident i podmetnula bombu, uhapšena je. Prethodno je još 21 osoba lišena slobode”, izjavio je Soylu.

Na televizijskim snimcima prikazane su fotografije ženske osobe kako ostavlja paket ispod žardinjere sa cvijećem u aveniji Istiklal, popularnoj lokaciji za kupce i turiste, kroz koju čitavom dužinom prolazi tramvajska linija.

Pedeset osoba je otpušteno iz bolnice nakon jučerašnjeg napada, koji je izazvao zabrinutost da bi Turska mogla postati meta novih bombaških napada, poput niza ekspkozija kroz koje je prolazila u periodu između sredine 2015. i 2017. godine.

Svih šest osoba poginulih u eksploziji su turski građani, prenosi Reuters.

(Fena)